10 sensationella inspirationer för att skapa vackra planteringskärl i sten

av Hilda Maria Morgan

14 Juli 2022

10 sensationella inspirationer för att skapa vackra planteringskärl i sten
Advertisement

Har du någonsin tänkt på att försköna trädgården med blomlådor av sten eller grus? Då är det är dags att försöka. Du kan skapa underbara sådana som passar alla smaker och för alla plånböcker. Och du kan använda flera tekniker.

Den mest använda metoden är den som innebär att man använder så kallade gabioner, metallstrukturer som finns i olika former. De är lätta att hitta i trädgårds- och byggvaruhus, och dessutom ganska billiga om de är små eller medelstora. Som ett alternativ till gabioner är det möjligt att limma stenarna med speciellt lim eller cement för att skapa önskad form eller för att klä in krukor och andra redan tillverkade strukturer.

Vi visar dig nedan några originella idéer att kopiera eller använda som inspiration för att skapa andra fantastiska grejer.

Advertisement

Spiraler av stenar gjorda med gabioner och fulla av mångfärgade blommor är verkligen bland favoriterna för dem som gör planteringskärl av denna typ.

Advertisement

Till de klassiska cylindriska gabionerna kan du välja att lägga till en touch av originalitet genom att lägga till sidoöppningar där du kan odla olika växter.

Och vad tycks om dessa små, bollformade gabioner som kan fyllas med färgglada stenar och blommor?

En annan mycket vanlig struktur är den i kubisk form. I en stor skulle man kunna tänka sig att sätta in fler växtarter, skapa "trädgårdar i trädgården".

Men gabionen kan också vara en liten kub. Med många små kuber kan du få färgglada och mycket vackra växter att använda för att dekorera trädgårdar eller, om så önskas, balkonger och verandor.

Advertisement

De klassiska gabionerna i form av en låg mur, som är användbara för att dela av eller inhägna vissa områden, lämpar sig för att bli mycket speciella rabatter fulla av färger.

Genom att täcka befintliga krukor eller andra strukturer med stenar kan du sedan skapa vilken form som helst. Den med korgar fulla med blommor är till exempel en originell och särskilt scenografisk idé.

Advertisement

En halvklotformad gabion är den perfekta strukturen för att hysa små träd. Inget hindrar dig dock från att plantera det som passar din smak och trädgård.

De vanliga cylindrarna kan å andra sidan, förutom att används som riktiga planteringskärl, fungera som ett stöd för andra typer av planteringskärl, för en ännu mer dekorativ och speciell effekt.

Advertisement

Slutligen är den klassiska rabatten, gjord med en inhägnad av större stenar och med en mindre geometrisk och mer oregelbunden kontur, alltid charmig. Det påminner mer om de naturliga formerna. Och den har fördelen att den kan skapas var du än vill och uppta vilken form och storlek du vill.

Stenar, småsten och grus är kort sagt väsentliga naturmaterial för att pryda våra trädgårdar på ett scenografiskt och färgstarkt sätt. Valet av tekniker, former och storlekar är personligt och är kanske den roligaste delen av den kreativa processen. Vårt främsta råd är därför att ha kul.

Advertisement