Blyblommor: användbara tips för att odla en förtrollande klätterväxt

av Hilda Maria Morgan

10 Juli 2022

Blyblommor: användbara tips för att odla en förtrollande klätterväxt
Advertisement

Den är mest känd som Blyblomma, men den kallas ibland också för blå jasmin eller blå pelargon. Man trodde faktiskt att den var fördelaktigt vid behandling av förgiftning orsakad av bly, och har ett utseende som liknar det hos vissa pelargoner (pelargonium). I verkligheten, när vi pratar om blyblomma, hänvisar vi nästan alltid till Plumbago capensis, det vill säga en sarmentos växt som kommer från Sydafrika som ser ut som en buske med en halvklättrande hållning.

Den blommar från vår till höst, med blå paraplyblommor som har en himmelsklar färg. Bladen är släta och avlånga och ganska ljusgröna vilket i kombination med blommorna ger en mycket elegant och vacker växt som verkligen är värd att överväga att introducera i din trädgård, terrass eller balkong.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Klimat och exponering

Blyblomman är inte frosttålig, därför kan den endast odlas i öppen mark där vintrarna är milda och i alla fall i skyddade lägen. Annars kan den odlas i krukor, se till att ställa tillbaka den på lämpliga skyddade platser eller åtminstone täcka den med fiberduk, och kanske till och med själva krukan med bubbelplast, fiberduk eller gamla påsar.

När det gäller exponeringen måste den placeras i fullt solljus.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Jordmån

Liksom alla växter som älskar solen och kommer från varma klimat, måste substratet som blyblomman växer i vara väl upplöst, berikat med organiskt och dränerande ämne. Det är alltid lämpligt att lägga lättklinker eller andra likvärdiga material på botten av hålet eller krukan för att undvika vattenstagnation.

Om den odlas i öppen mark kommer det att vara användbart att skydda jorden runt växtens krage på vintern med kompostmaterial av löv eller halm.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Bevattning

Dessa är växter som bör följas mer när de är små och om de odlas i krukor genom att väta jorden när den torkar upp helt. De som odlas i jorden är å andra sidan mycket mer autonoma och kräver väldigt få ingrepp förutom under årets hetaste stunder. På sommaren är det faktiskt nödvändigt att vattna regelbundet, rikligt, när jorden är torr och inte innan, för att undvika skadlig stagnation.

Beskärning

Det behövs inget annat än att ge bladverket lite ordning, utan att ingripa massivt, under den vegetativa fasen.

Sjukdomar och parasiter

Var uppmärksam på bladlöss och mjöllöss.

Det är verkligen trevligt att se dessa blå moln i trädgården, eller hur?

Advertisement