Den smutsiga nallebjörnen blir så gott som ny med en denna djuprengöring från TikTok

av Hilda Maria Morgan

06 Juli 2022

Den smutsiga nallebjörnen blir så gott som ny med en denna djuprengöring från TikTok
Advertisement

Vi vet alla att barn alltid har något favoritgosedjur eller favoritdocka som de sover med och tillbringar dagarna med under sina första månader och levnadsår. De är riktiga skatter som får dem att känna sig trygga och som blir väldigt viktiga för dem. Då de följer med barnen i många äventyr blir de där mjukisdjuren mycket smutsiga. Ibland inser vi det inte direkt, det är ofta en väldigt gradvis process, men så kommer dagen då gosedjurets päls har tappat sin färg, kanske är den till och med fläckig och sträv vid beröring.

Det var det som hände med en 40-årig björn som en TikToker, @lauzydan, bokstavligen väckte till liv igen med ett dubbelt blötläggningsbad. Hon kallade det "björnsoppa", men det är inget annat än den berömda "laundry stripping", dvs den där processen att noggrant rengöra kläder, sängkläder, mattor och allt annat som just nu florerar på nätet.

via @lauzydan/TikTok

Advertisement
@lauzydan/TikTok

@lauzydan/TikTok

Faktum är att kvinnan säger att björnen tillhörde hennes svåger som barn, och gavs till henne av hennes svärmor för att ges till hennes son. Gosedjuret var fortfarande ganska intakt, men i dåligt skick på grund av all smuts den samlat på sig i årtionden.

Här är vad som krävdes för att få den att bli nästan som ny igen:

  • Björnen öppnades och all stoppning togs ur. Med gamla gosedjur som har spån och bitar av skumgummi, måste vi vara försiktiga: de mindre bitarna fäster vid tyget och pälsen på björnen och tenderar att hamna nästan överallt. Så beväpna dig med en stor påse för att tömma allt inuti.
  • Var noga med att dra ut eventuella elektriska komponenter (som de som får dockor att prata), som inte får komma i kontakt med vatten.
  • I en stor balja, fylld med hett vatten, lös ett mått borax, ett mått tvättsoda och lite tvättmedel i pulverform.
  • Sänk ner gosedjuret och låt det ligga i under flera timmar.

Du kan se den första delen av processen här.

Kvinnan ville upprepa hela proceduren en andra gång, eftersom björnen var i ett dåligt tillstånd. Laundry stripping (eller blötläggning) är faktiskt alltid att betrakta som en form av förtvätt, och även i det här fallet lades björnen sedan också i tvättmaskinen. Utför alltid en tvättcykel som inte är för aggressiv för saker som dessa.

Sedan är det dags att sätta in stoppningen igen (kanske kan du överväga att byta ut en gammal och syntetisk mot ny, kanske en allergivänlig av vegetabiliskt ursprung), göra eventuella reparationer och sedan låta barnen återgå till att leka med björn som nu har återfått sina ursprungliga färger och framför allt är parfymerad, rengjord och desinficerad!

För att se den andra delen och resultatet av "nallesoppan", klicka här.

Advertisement