Användbara knep för att rengöra och desinficera hela sovrummet

av Hilda Maria Morgan

06 December 2022

Användbara knep för att rengöra och desinficera hela sovrummet
Advertisement

Vi vet alla att madrasserna och kuddarna vi sover på varje natt är grogrund för kvalster och bakterier, men de är inte de enda ytorna i sovrummet där dessa hygienfiender kan lura. En ganska noggrann rutinstädning håller de allvarligaste problemen borta, men det kommer alltid till en punkt då vi måste agera noggrannare. Och kanske borde denna djuprengöring göras ännu oftare om det finns någon med andningsproblem, eller i alla de fall där man, när man vaknar, märker att man ofta har röda eller torra ögon, eller en irriterad hals.

De kan faktiskt vara tecken på spridningen av potentiellt skadliga mikroorganismer. Hur desinficerar man rummet? Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Byt lakan och överdrag ofta: snittet är en gång i veckan, men om vi av en slump har svettats rejält kan du även byta lakan några dagar innan.
  • Varje dag måste sedan sängen bäddas ordentligt, genom att skaka lakan och kuddar. Om möjligt, soliga dagar, häng täckena i solen för att undvika svamp, mögel och andra problem.
  • Lufta ditt sovrum varje dag i en halvtimme, eller minst 5 minuter medan du bäddar på morgonen.
  • När du städar rummet, dammsug alltid sängen (med det vederbörligen rena valda tillbehöret) och när du byter lakan, dammsug även madrassen.
  • När det gäller madrassen i synnerhet, använd dig av natriumbikarbonat och eterisk olja av eukalyptus eller tea tree: tillsätt 4 eller 5 droppar eterisk olja i en skål med bikarbonat, blanda väl och sprid ut allt på madrassen. Låt det sitta medan du gör den andra rengöringen och dammsug sedan noggrannt upp allt.
Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

  • Glöm inte gardinerna: de fylls upp med all smuts som kommer utifrån, såväl som damm som redan når de inre ytorna, och varje gång de flyttas eller rör sig av vinden släpper de ut smutsen i rummet. Så dammsug ofta där också, förbered kanske några deodoranter baserade på alkohol, vatten och eterisk olja av tea tree, och kom oavsett ihåg att tvätta dem regelbundet. Detsamma gäller persienner och myggnät.
  • Även fönsternas glas behöver rengöras noggrant, av samma skäl.
  • Golv: om det är gjort av ett material som inte är skadas av blekmedel (väl utspätt i vatten), använd det, använd annars metoder som är lämpliga för den typen av golv som du har. Du kan till exempel använda DIY-produkter baserade på vinäger eller väteperoxid.
  • Självklart behöver man damma grundligt, alltid med början från toppen av rummet för att gradvis samla upp dammet som samlas i botten.
  • Handtag och ljusbrytare är andra ytor som ofta glöms bort, men är bland de som är mest i behov av desinfektion.

Det tar förvisso tid, men när du väl har etablerat rutinen att följa blir det lätt att få det gjort utan alltför mycket ansträngning.

Advertisement