Måste du utforma ett badrum? Undvik vanliga misstag för att skapa ett felfritt rum

av Hilda Maria Morgan

05 November 2022

Måste du utforma ett badrum? Undvik vanliga misstag för att skapa ett felfritt rum
Advertisement

Det är alltid roligt att utforma inredningen till ett rum, när du står inför ett neutralt utrymme som ska fyllas med möbler och element som kan uttrycka vår smak. Men utom i mycket sällsynta fall kan du aldrig agera utan att ta hänsyn till en rad begränsningar som bestäms av föreskrivna behov: oavsett vilken budget man har behöver man faktiskt alltid ta itu med de faktiska egenskaperna hos rummet som ska inredas.

Mått, naturligt och artificiellt ljus, material och färger: det är redan svårt att hitta en balans mellan dessa element, och då tar alla tillbehörsbeslut om den faktiska stilen, lösningar för att organisera utrymmet med mera över. Detta gäller alla rum i huset, inklusive badrummet. Bäst då att närma sig all planering av möblemanget med en tydlig uppfattning om vad man ska göra och vad man inte ska göra.

Advertisement

Dispositionen

Det första att tänka på är det tillgängliga utrymmet: även de minsta badrummen kan designas för att bli så enkla som möjligt. I ett rum som inte har alltför många gränser ser det idealiska arrangemanget av de olika badrumselementen och möblerna att handfatet är bredvid ingången, toaletten (med bidé) omedelbart efter och dusch- eller badkarsdelen längst ort.

Det är arrangemanget som generellt garanterar den bästa luftcirkulationen och ger mer utrymme för att lägga till hyllor, krokar och väggskåp utan att skapa för mycket belastning.

Advertisement

Ljuset

Om du inte har turen att ha stora fönster som lyser upp badrummet, måste du ta igen det med artificiellt ljus, och flera belysningspunkter kommer att behövas.

Taklampan förstås, sedan lamporna runt spegeln eller som i alla fall lyser upp utrymmet runt handfatet, och eventuellt spotlights eller andra lösningar som sprider ljus i badrummet. Det viktiga är att använda ett varmt ljus, vilket är mer behagligt och avkopplande. Och om det är rummet där du tar hand om ditt utseende är det bra att tänka på ett system som ordentligt lyser upp ansikte och huvud för att alltid kunna förbereda sig på bästa möjliga sätt.

Kakel: ja, men inte för mycket

Sedan många år tillbaka har kaklet i badrummet - alltid det föredragna valet för att täcka väggar och golv - blickat mot en stil av vintage, framför allt när det gäller färger och dekorativa motiv finns inte längre monopolet på en minimal stil och tydliga paletter, utan man använder också glada nyanser eller väldigt pråliga kombinationer.

Om du är säker på att du vet hur du ska hantera dessa val, fortsätt, men om det finns risk för att skapa en röra av former och färger när du sedan lägger till sanitetsgods, kranar, möbler och tillbehör... då är det bättre att begränsa kakel och mosaik till en enda del av badrummet.

Organisation

Glöm inte att du kommer att behöva proppa in många saker i badrummet, helst utan att låta dem ligga lite överallt: så tänk alltid på möbler, krokar, hyllor och lösningar som gör att du kan ställa undan allt och som gör utrymmet mer användbart.

Advertisement

Och när du väljer de olika tillbehören eller placeringen av krokar och handduksställ, överväg var de verkligen behövs. Ett handduksställ (även elektriska som värmer och torkar handdukarna) kommer att vara praktiskt att ha nära duschen eller badkaret, så du behöver inte gå blöt genom hela rummet innan du når dem.

Kranar och dekorationer

Och om ögat alltid vill ha sin del måste vi också tänka på underhållet. Ett exempel är kranarna: i många år har de av gammal stil, gärna gjorda av mässing, blivit populära, men de är ofta den typen som skapar mest problem vad gäller underhåll, enligt många. Gör en grundlig research innan du väljer vilka du ska installera.

Glöm inte dekorationen: någon växt, tavla eller föremål som gör utrymmet personligt utan att skapa för mycket visuellt brus kommer att skapa en trevlig atmosfär.

Hur ser ditt drömbadrum ut?

Advertisement