Rökfria inbyggda kaminer: ta reda på hur du för in dem i inredningen

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2022

Rökfria inbyggda kaminer: ta reda på hur du för in dem i inredningen
Advertisement

Det är något evigt magiskt och välkomnande i att se en öppen spis tänd i vardagsrummet, ett element som omedelbart blir rummets hjärta, det som vi samlas kring. Och nu för tiden finns det supersmarta designlösningar som verkligen anpassar sig efter alla behov och utrymmen.

Från de murade kaminerna och de otympliga kaminerna från förr kan vi nu välja olika typer av eldstäder utan rökkanal, som installeras infällda, eventuellt genom att man bygger runt en stomme som integrerar dem väl in i möblemanget. På så vis kan du också montera en TV på den eller dekorera väggen utan att oroa dig för de problem som skulle uppstå på kolonnen genom vilken en skorsten passerar.

Av denna anledning blir de inredningselement att utvärderas väl, med tanke på modell och den typ av material som är lämpliga för att omge varje eldstad. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Elektriska

Elektriska kaminer involverar inte förbränning, så det finns ingen eld. För att imitera lågornas utseende har de LED-lampor, och inuti dem är värmeelement monterade. De är bekväma eftersom de kräver väldigt lite underhåll och är generellt överkomliga. De är ganska enkla att installera, och runt dem kan du montera väggar av olika material, till och med träkonstruktioner.

Glaset förblir därför alltid tillräckligt kallt för att göra dem säkra även för barn och djur.

Advertisement

Vatten- (eller vattenånga-) kaminer

Det är de som bäst efterliknar utseendet av riktiga lågor. De drivs av husets el och självklart arbetar de även med vatten. Vattnet används faktiskt för att producera en mycket fin dimma som reflekterar ljusen för att ge intrycket av att se lågorna från en riktig eld flimra. De ger stor frihet vad gäller design och installation (vilket är ganska enkelt) i hemmet, för att bli estetiskt mycket uppskattade lösningar.

Etanol

Kaminer av etanol (eller bioetanol) har riktiga lågor, som produceras genom förbränning av ett alkoholfritt, flytande bränsle. Du häller bränslet i tanken, tänder elden med en långpipig tändare och så är det klart. Det finns inbyggda eller fristående modeller, och även i detta fall garanteras den scenografiska effekten, utan att behöva hantera rök och obehagliga lukter.

Gas

Det finns också gaseldstäder, alltid skorstenslösa, som använder naturgas eller propan. För att säkerställa att de inte behöver en skorsten förbränner de mindre gas och har lägre utsläpp. De rekommenderas dock för mycket stora och ventilerade rum, och det är alltid tillrådligt att konsultera de lokala föreskrifterna för installation.

Gel

I likhet med etanol- eller gaseldstäder fungerar gelkaminer med bränsleburkar som faktiskt har en tätare konsistens än vätskan som används i de andra. De används också för eldstäder som används utomhus, men andra alternativ är alltmer att föredra för inredningen bruk.

Runt de olika typerna av eldstäder kan man beroende på typ välja att sätta upp väggar i trä, gipsskivor, murverk. I alla fall är det nödvändigt att använda sig av brandsäkra och isolerande material, så att eventuella andra element som är fästa på väggen inte riskerar att skadas. Vilken modell föredrar du?

Source:

Modernblaze

Advertisement