Vill du få pelargonerna att blomma längre? Utnyttja dessa användbara tips

av Hilda Maria Morgan

06 Juli 2022

Vill du få pelargonerna att blomma längre? Utnyttja dessa användbara tips
Advertisement

Sommarens ankomst välkomnas i många trädgårdar och på många balkonger av de omisskännliga blommorna pelargoner (eller snarare pelargonium) vilka pryder husen och innergårdarna. Vid närmare eftertanke finns det många olika arter, och en sökning hos specialiserade återförsäljare avslöjar upp till tusen olika sorter och till och med uråldriga samlarvarianter som har väldigt olika former, färger och dofter.

Även de vanligaste, som ofta kallas "zonala pelargoner", kan dekorera balkonger och trädgårdar med färgstarka färgklickar som aldrig tröttar ut oss. Så hur ser man till att blomningen håller så länge som möjligt? Här är några användbara tips.

Advertisement

Exponering och bevattning

Exponering och bevattning

Creativo

 • Exponering: nästan alla älskar solen.

  Faktum är att det är väldigt få sorter som behöver lite skydd från de hetaste och mest direkta solstrålarna (och de är ofta bland samlarobjekten och alltså svårare att hitta).. Välj därför, både inomhus och utomhus, platser som vetter mot syd/väst där de nås av solens strålar många timmar om dagen.

 • Bevattning: vattna sällan men rikligt.

  Den gyllene regeln är att vänta tills jorden torkar helt innan du vattnar igen, och att lägga ner mycket tid på att låta underlaget blötläggas. Se till att krukorna släpper ut vattnet och om perioden med extrem värme har börjat, ställ ut fat för att behålla fukten lite längre. Men var försiktig: de kan stå med krukfat när det är varmt och det inte regnar, och man måste vattna igen när jorden är torr även under den första ytliga centimetern (då är fatet i allmänhet är redan tomt). Om det däremot regnar ofta, ta bort faten och låt vattnet rinna fritt.

  Dessutom, mot slutet av sommaren och några växter fortfarande har blommor, ställ dem i skydd från regnet men i alltid ljusa lägen, för att dra nytta av de sista perioderna av blomning innan du ordnar dem för vintern.

   

Advertisement

Toppa blommorna

Toppa blommorna

Creativo

 • Toppning av torkade blommor

  När de två grundläggande villkoren som beskrivits ovan har säkerställts måste vi ta hand om toppingen. Varje stjälk som har blommor torkar när den blommat ut och måste då tas bort: det är inte bara en estetisk fråga, utan också en åtgärd som främjar växtens hälsa och stimulerar produktionen av nya blommor.

  I de flesta fall är det bara att vänta tills kvisten är riktigt torr (och inte bara lätt gulnad) så kan du lätt ta bort den med händerna. Men om den av en slump gör ett minimum av motstånd och tvingar dig att vrida eller bryta, sluta upp: ofta orsakar det rivsår på stjälken, vilket kan vara skadligt. Då är det bättre att beväpna sig med en liten beskärningssax (det finns några speciellt för att trimma växter), rengöra bladen väl (desinficera dem med sprit eller eldslåga) och sedan knipsa. Det krävs lite och är också konstigt nog avkopplande och tillfredsställande.

  För att främja frisk växtlighet, ta också bort (på samma sätt) de mycket gulnade eller torra bladen.

Andra tips

Andra tips

Creativo

 • Undvik att placera pelargoner i för stora krukor: de tycker om att stå lite (inte för) trångt, så det är bättre att plantera om i större krukor från år till år eller till och med vartannat år.

 • Ge ett gödningsmedel som är rikt på kalium. Blandningar med bildförhållandet 9-6-12 rekommenderas.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement