Trädgårdsdamm: 5 förslag för att förvandla utomhusområdet till en oas av lugn och avkoppling

av Hilda Maria Morgan

10 Juli 2022

Trädgårdsdamm: 5 förslag för att förvandla utomhusområdet till en oas av lugn och avkoppling
Advertisement

Det är något magiskt med trädgårdarna utsmyckade med dammar och små bäckar. Vattnet ger harmoni och en touch av friskhet, vilket gör även de mest karga landskap inbjudande. Det hjälper oss att slappna av våra sinnen, förena meditation, tillfredsställer synen genom att skapa fascinerande reflektioner. Och alla som har en trädgård, oavsett om den är liten eller stor, kan introducera detta element till sina utrymmen, genom att använda enkla behållare eller skapa konstgjorda dammar från grunden. Deras införande är inte alltför komplext men kräver utan tvekan ett minimum av planering, utgående från valet av rätt plats. Vanligtvis är dammarna placerade i söder i områden som inte är alltför exponerade för solen.

Lika viktigt är valet av form och storlek på dammen, viktiga egenskaper att känna till innan man går vidare till att gräva ut jorden, som vanligtvis bör ha ett minsta djup på 100 cm. Marken måste också rengöras från eventuella stenar och annat skräp, sedan täckas med ett lager sand och sedan med lämplig vattentät duk. Om trädgården är liten kan du skapa en vattenmiljö i enkla kar.

Advertisement

Om din trädgård är tillräckligt stor, gör ett hål i ett skuggigt område, inte för nära lövträd, täck den med en skyddande duk, placera dekorativa stenar inuti och en stenkant runt omkretsen. Försköna det omgivande landskapet med prydnadsväxter som trivs i en miljö med hög luftfuktighet.

Advertisement

Du kan försköna dammen ytterligare genom att lägga till näckrosor, lotusblommor men också flera sorter av nedsänkta växter, användbara för att motverka bildandet av alger. Ludwigia, Marsilea mutica, Myriophyllum aquaticum, Sagittaria teres, välj dina favoriter och plantera dem i vattenträdgården.

Om trädgården är liten, använd baljor, gamla zinkbehållare, trätunnor, häll i vatten och pryd dem med kärr- och vattenväxter. Ingenting hindrar dig från att inkludera några guldfiskar i den konstgjorda dammen.

Beroende på trädgårdens stil kan du fokusera på minimalism eller ytterligare berika landskapet kring dammen och skapa ett mycket suggestivt hörn. Belysning är också viktigt, tack vare spotlights och gatlyktor kan du njuta av vattenlandskapet på kvällen och natten.

Fontäner, vattendrag, vattenfall är alla element som ger rörelse åt vattnet i dammen, vilket gör den ännu mer fascinerande. För att inte tala om att de är användbara ur praktisk synvinkel: under de varma årstiderna håller de vattnet vid en lägre temperatur, under den kalla årstiden förhindrar de bildandet av inlandsisar. Du behöver bara välja den damm som är rätt för dig och börja bygga den.

Advertisement