Vita skjortor och T-shirts blir vita igen med enkla gör-det-själv-trick

av Titti Carlberg

29 Juni 2022

Vita skjortor och T-shirts blir vita igen med enkla gör-det-själv-trick
Advertisement

Skjortor, T-shirts, linne och mer: vi bär vita plagg året runt och speciellt under den varmare årstiden, eftersom det är det bästa komplementet till våra outfit. Supermångsidiga och alltid populära, men vita plagg är också de där smutsen syns mest. De mest oändliga fläckarna blir uppenbara, och även färgen på tyget är inte längre helt ny eller med dess ursprungliga vithet, vilket gör att vi i slutändan bär alltmer sällan de plagg som vi gillar så mycket.

Det är dock möjligt att bleka tyger även utan att använda blekmedel, med metoder som anges nedan. 

Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

Om problemet är svett, försök då att förebygga det med viss försiktighet där det är möjligt:

  • Prova olika sorters deodorant (en del till och med naturliga eller gör-det-själv, ibland är de effektivare!) tills du hittar en som verkligen minskar problemet;
  • Använd deodoranten inte bara i armhålorna, utan även (om det inte irriterar dig för mycket) där halskragen vilar.
  • Talk istället för deodorant, är en bekväm lösning för vissa, eftersom det absorberar svett.
  • Skydda insidan av kläderna med särskilda självhäftande tygbitar, speciellt på silke eller fina tyger som inte bör behandlas aggressivt och som kanske används mer sällan.

 

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Hur man får bort fläckar

  • Citronsaft: späd saften från en citron i kokande vatten i lika delar och häll den på fläcken medan det fortfarande är varmt eller ljummet.
  • Väteperoxid: doppa en tandborste eller trasa i väteperoxid och skrubba från baksidan av fläcken. På mer framhävande fläckar är det nödvändigt att upprepa flera gånger.
  • Väteperoxid och diskmedel: tillsätt en droppe diskmedel när väteperoxiden ensam inte ger önskad effekt, låt sedan plagget dra i en vattenfylld balja i en dryg timme.
  • Bikarbonat: blanda 5 matskedar i 120 ml vatten, lägg plagget i en balja, häll i blandningen och skrubba och låt det verka i en halvtimme. Skölj under kallt vatten.
  • Vit vinäger: Blanda lika delar vinäger och vatten i en sprayflaska och spraya på fläcken. Gnugga försiktigt och låt det verka en stund innan du sköljer med kallt vatten.

För att bleka ett grådaskigt plagg

Fyll en balja med tillräckligt varmt vatten och lägg ner plagget i det och tillsätt en av ingredienserna som anges ovan, låt ligga och dra i minst en halvtimme. Kom ihåg att det är viktigt att plagget, efter tvätt, bör torka i solen, eftersom solstrålarna hjälper till att bleka tyget på ett naturligt sätt!

Har du någon favoritmetod för att bleka plagg?

Advertisement