Användbara knep för att få mjölet att hålla längre, utan risk för mjölfjärilar

av Titti Carlberg

30 Juni 2022

Användbara knep för att få mjölet att hålla längre, utan risk för mjölfjärilar
Advertisement

Mjöl är en av de ingredienser som aldrig saknas i någons skafferi, och beroende på vanor eller kulturer är det många typer av spannmål eller baljväxter som det görs av. Även de mest använda i världen, det vill säga vete-, majs- eller rismjöl, kan det finnas olika varianter beroende på om de är mer eller mindre raffinerade eller av fullkorn.

Över hela världen kommer det dock en tid då du måste skydda mjölet från att bli förstört, eller från att bli bädden för många fjärilar i skafferiet. Faktum är att även om mjöl i sig är ett livsmedel som kan hålla väldigt länge, kan det finnas omständigheter som gör att det faktiskt inte går att använda det även fast förpackningen är full. Läs vidare för att få reda på hur du bäst förvarar mjöl.

Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

Det finns tre handlingslinjer beroende på hur du använder mjölet och den tid under vilken du vill förvara ditt mjöl på ett säkert sätt.

  • Det första du alltid rekommenderas att göra är att ta ut mjölet från pappersförpackningen och överföra det till en lufttät behållare. Det är nästan alltid glasburkar (även med korklock), men de kan också vara i plast eller plåt, huvudsaken är att locken hindrar insekter att ta sig in och inte tillåter fukt att förstöra mjölet. Det blir inte bara snyggare i skafferiet, utan du slipper även otäcka överraskningar och undviker att ha kastat bort pengar.
  • I kylskåpet. Om du använder mjöl väldigt ofta kan du ställa det i kylskåpet, eftersom det inte finns någon risk att det tar upp onödig plats under en längre tid. Även i det här fallet ska du fortfarande använda helt lufttäta behållare, men det fungerar lika bra med lufttäta påsar (om du,som sagt var, konsumerar mjölet inom en kort tid)
  • I frysen. Detsamma gäller behållarna med den extra försiktighetsåtgärden att släppa ut all luft från påsarna. Om du använder dem är det bättre att undvika obehagliga överraskningar och skapa ett vakuum.

Hur länge kan man förvara mjölet kallt? I kylskåpet kan det vita mjölet hålla upp till ett år, men fullkorn bara drygt 6 månader. När det gäller att förvara det i frysen är vitt mjöl säkert i upp till två år, medan fullkornsmjöl i cirka ett år. Var dock uppmärksam på specialmjöl, som i allmänhet tenderar att bli dåligt tidigare än till exempel vetemjöl.

Vad ska man göra när man ska använda mjöl som har förvarats i kylen eller frysen? Du bör alltid se till att det återgår till rumstemperatur  en stund före användning. Och när du ska använda det mjöl som har varit i frysen måste du använda allt, eftersom det inte går att frysa om.

Har du redan använt dig av någon av dessa metoder?

Advertisement