Kalla: användbar information för att odla en blomma som är symbol för förfining

av Titti Carlberg

30 Juni 2022

Kalla: användbar information för att odla en blomma som är symbol för förfining
Advertisement

Det är svårt att säga vilken som är den mest eleganta blomman av alla, men förmodligen skulle lilja Kalla hamna på podiet: deras betydelse i blommornas språk är nobel och förfiningens, och den är verkligen en symbol för en vänskap som stärks. De är ursprungligen från Sydafrika och ofta älskade som snittblommor, men även som en växt att odla hemma eller i trädgården.

Namnet på dess släkt är Zantedeschia, och de har den speciella egenskapen att de inte har en stjälk, bladen gror direkt från roten under jorden, och i verkligheten är det vi kallar blomma inget annat än spathe, det vill säga ett modifierat blad som omsluter och skyddar den äkta blomman, den där "pistillen" som är i mitten. De är ganska enkla växter att odla och det är värt att överväga som ett giltigt komplement till ditt gröna hörn.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De mest kända är de vita men det finns kallor i många olika färger, även gula och lila! När det gäller att odla dem:

  • Exponering och klimat: de älskar fuktiga och inte för kalla klimat. Därför, där det är hårda vintrar, kan de odlas med omsorg för att ta bort rhizomen från jorden på hösten (som man gör med dahlior och begonior), förvara den på en mörk och torr plats under vintern och plantera sedan om dem på våren.
    De älskar även ljuset, men inte direkt i solen.
  • Bevattning: det måste vara konstant och rikligt under den period då de producerar blad och blommor, men när bladen börjar vissna måste man minska på vattningen. 
  • Jord: jorden ska vara lätt och dränerande men rik på organiskt material.
  • Gödsel: du kan använda gödsel när den börjar blomma och den föredrar flytande gödningsmedel.

Om du vill odla den i kruka, överväg att alltid använda en ganska stor och djup, och undvik att sätta rhizomer på kanten där den inte skulle få tillräckligt med vatten. 

Både de i kruka och de på marken måste rengöras från vissna blad, som kan bära på sjukdomar. 

Det finns olika typer av färger och storlekar, så det är trevligt att skapa brokiga kompositioner, samt njuta av renheten hos många vita blommor bland de stora bladen.

Skulle du vilja odla dem?

Advertisement