13 praktiska förslag för att skapa såbäddar som är lätta att sköta och även idealiska för en kompakt grönsaksträdgård

av Hilda Maria Morgan

27 Juni 2022

13 praktiska förslag för att skapa såbäddar som är lätta att sköta och även idealiska för en kompakt grönsaksträdgård
Advertisement

När det är nödvändigt att ägna utrymme åt odling av vissa grönsaker, men också för vissa prydnadsväxter, bestäms det ofta för att gruppera sorterna i rabatter och på så sätt allokera växterna till ett specifikt utrymme. Rabatterna är i allmänhet utskurna i marken, men där det är obekvämt eller det inte finns plats tillgängligt (kanske för trädgårdar med stenlagda ytor), blir upphöjda rabatter väldigt praktiska.

De kan vara stora planteringskärl på stöd av olika slag eller riktiga delar av mark som innesluts av stöd av olika typer: du kan använda projekt som byggs med trä, med tegel, med betong eller till och med kreativt återvinna avfall.

Advertisement

Om du inte känner för att bygga eller återvinna kan du använda tygrabatter: de är gjorda av ett slitstarkt tyg som andas, och de installeras på nolltid. De behöver praktiskt taget bara fyllas med jord!

Advertisement

Liknande form, men resultatet av kreativ återvinning: det är lösningen som erhålls genom att ge nytt liv till gamla däck, kanske till och med målade med glada färger.

Superstabila plastlådor: du täcker insidan med lämpligt tyg, och sedan är det bara att börja odla i jorden.

Tegelstenar: lite som att bygga dekorativa bårder, men för att avgränsa en separat rabatt!

Gamla metallbaljor, drickshoar, tunnor och kar av trä: de kan alla bli dina upphöjda grönsaksbäddar. Men de skulle också vara vackra med prydnadsväxter.

Advertisement

Sedan finns det ett oändligt antal gör-det-själv-projekt med trä, mer eller mindre sofistikerade.

Det är också bekvämt att foga ihop trä och metallplåtar, men bättre för mycket stora rabatter, eftersom metallen lätt värms upp.

Advertisement

Du kan även installera bevattningssystem i gigantiska planteringskärl av denna typ.

Det är också användbart att skydda dem från alla oönskade gäster, kanske med ett litet nätstängsel mot kaniner.

Advertisement

Eller en välvd bur som hindrar även fåglarna från att rota efter frön.

Bekvämligheten med upphöjda rabatter ligger i det faktum att de ger marknivån som ska bearbetas på en höjd som är bekväm för alla. Tänk så skönt det är att inte behöva böja sig ner mot marken för att ta bort ogräs eller samla frukt.

Advertisement

Och du kan till och med göra några på höga ben, med plats för extra hyllor: det blir en skyddad plantering och till och med en arbetsplats.

Ett annat enkelt och billigt alternativ är stenar i betong.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement