Använd växter till att skapa förtrollande gröna hörn i din bostad

av Titti Carlberg

28 Juni 2022

Använd växter till att skapa förtrollande gröna hörn i din bostad
Advertisement

Växter är bland våra bästa allierade när vi ska inreda våra hem: grönt i hemmet är redan i sig fördelaktigt för vårt humör, produktivitet, till och med för hälsan och dessutom är det terapeutiskt att ta hand om den. Det skadar alltså inte att de med alla sina former och färger, samt sätten på vilka de kan placeras (hängande, på olika möbler och stöd...) är ett designelement som aldrig bör förbises eller underskattas.

Så, om du har några krukor hemma eller planerar att göra gröna inköp, fundera då på de bästa hörnen för att skapa en liten grön oas inomhus. Du kan bli inspirerad av idéerna som följer nedan.

Advertisement

Det är växterna som kommer att avgöra... Åtminstone lite! Ta hänsyn till hållningen och behovet av utrymme så hittar du det bästa sättet att organisera utrymmet: väggstöd, hyllor och höga pallar för dem vars blad faller nedåt, stöd för dem som istället skapar en bred krona eller som utvecklas på höjden, och andra högre för de mindre krukväxterna som annars skulle förloras i högen.

Advertisement

Pallar, bord, stolar hyllor och öppna möbler: du kan verkligen använda allt för att skapa en oas i ditt hem.

Och att matcha materialet eller färgerna på krukorna som innehåller växterna bidrar visserligen till att skapa en estetisk enhetlighet som stämmer överens med den allmäna stilen i rummet, men det kan hända att man distraheras av bladens eller blommornas tusen olika former och färger och då kan krukorna komma i andra hand - allt är en fråga om egen smak.

Det viktiga är naturligtvis att växterna nås av det ljus som är nödvändigt för dem. Ta även hänsyn till de olika behoven beroende på temperaturer, luftfuktighet och skydd mot drag.

Vissa arter, särskilt bland suckulenter, är som riktiga skulpturer perfekt kompatibla för dem som älskar minimalisk inredning.

Advertisement

Vad händer om den hängande baldakinväxten trotsar gravitationen? Använd ett stativ som monteras högre och högre för att dra upp bladen.

Och varför inte, dekorera rummens hörn med växter!

Advertisement

Om du inte har en aning om vilket stöd du ska använda för krukan, är det aldrig fel med en trästock. Beroende på om den fortfarande har barken kvar eller inte, om den är målad eller inte, det är lätt att anpassa den till olika möbelstilar.

Gamla stammar och grenar med fascinerande former kan berika ett grönt hörn där det bara står några krukor och skapa en fängslande komposition.

Advertisement

Och med öppna möbler kan du skapa vertikala trädgårdar inomhus!

Och om det inte finns plats inomhus har du säkert en balkong!

Hur vill du inreda ditt gröna hörn?

Advertisement