Innan du slår på luftkonditioneringen igen, rengör filtret med denna naturliga rena lufttäta metod

av Titti Carlberg

03 Juli 2022

Innan du slår på luftkonditioneringen igen, rengör filtret med denna naturliga rena lufttäta metod
Advertisement

Luftkonditioneringen är en dyrbar allierad under sommarsäsongen men om den inte utsätts för regelbunden rengöring och underhåll riskerar den att samla smuts och damm inuti. Särskilt i filtret, som bör demonteras och rengöras ordentligt för att säkerställa ett rent luftflöde och samtidigt undvika spill. Men var försiktig eftersom det finns olika typer, av vilka en del nödvändigtvis måste bytas ut, som i fallet med aktivt kolfilter.

Våra rekommendationer för rengöring gäller endast nätfilter av plast, som kan dammas och tvättas, alltid med största försiktighet. Lyckligtvis kommer många moderna luftkonditioneringsapparater med avtagbara och tvättbara filter, så om du inte har en äldre modell bör du kunna göra detta själv. Så när ska det göras? Säkert före sommarsäsongen, men också under månaderna av användning, kontrollera tillståndet av renlighet mer eller mindre var 30:e dag.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ta först bort filtret från apparaten enligt demonteringsinstruktionerna. Var noga med detta steg eftersom om du tar bort det felaktigt riskerar du att skada apparaten.

Börja sedan att ta bort dammet som har samlats på filtret, med hjälp av en liten borste och eventuellt även en mjuk trasa. För att undvika att det ska bli smutsigt på golvet kan du lägga en trasa under filtret eller göra denna operation utomhus.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Förbered en lösning baserad på varmt vatten, du behöver minst en liter och flingor av Marseilletvål. Tillsätt inte för mycket tvål för att undvika skumbildning.

Doppa en mikrofibertrasa i vattnet och rengör filtret försiktigt. I vissa fall är det möjligt att lägga ner filtret i vattnet i ett par timmar, men det är viktigt att du först försäkrar dig om det genom att läsa instruktionerna noggrant.

Allt som återstår nu är att torka filtret ute i luften tills alla spår av fukt försvinner, men undvik att placera det på alltför solig plats, välj något däremellan. Det är väldigt viktigt att det är helt torrt innan du sätter in dem i apparaten igen. Och glöm inte att, när det väl har satts in, montera tillbaka locket genom att stänga luckan korrekt. Som du kan se är detta en mycket enkel men effektiv metod.

Advertisement