Små, insjunkna ögon? Prova dessa skönhetstips för att förstärka dem

av Hilda Maria Morgan

07 Juli 2022

Små, insjunkna ögon? Prova dessa skönhetstips för att förstärka dem
Advertisement

Insjunkna ögon brukar också se ganska små ut. Det är en speciell typ av öga vars estetik påverkas av olika variabler. Det handlar mestadels om små ögon som kännetecknas av inte särskilt breda ögonlock, med en något mörkare färg och markerade mörka ringar. Den övergripande effekten är faktiskt den av ett något mörkare, nedsänkt och inte särskilt ljust öga.

Men varje öga, liksom varje ansikte, har särdrag som utgör dess styrkor. Vi har samlat några värdefulla tips nedan för att försöka framhäva dessa styrkor, tack vare smink.

Advertisement

Faktorer som hälsa, ålder, en särskilt stressig period, hudtyp eller till och med ansiktets morfologi på grund av genetiska problem kan bidra till att göra ögonen mer nedsänkta. Det viktiga är dock att vi har möjligheten att ta hand om dem och förstärka dem genom en makeup som får dem att se så fina ut som möjligt.

Advertisement

Den centrala punkten för en utmärkt förbättring av ett insjunket öga är användningen av en klar och ljus make-up som med små knep också är väldigt enkel att lägga. Detta för att göra ögat större och ge blicken bredd och ljusstyrka. Matta eller för mörka färger rekommenderas vanligtvis inte. Det är alltså bättre att följa några grundläggande tips.

Användbara tips för smink med "wow"-effekt:

 • Jämna ut hyn med en ljus concealer som lyser upp ögonlocket och korrigerar ögat eller eventuell missfärgning.
 • Välj ljusa och/eller pärlfärgade ögonskuggor.
 • Byt ut (om den används regelbundet) den svarta eyelinern mot en brun eller grå och applicera den genom att dra en tunn linje.
 • För en ljus penna (vanligtvis rekommenderas en smörfärgad) på den nedre kanten av ögat som genom en speciell optisk effekt kommer att få ögats insida ser större ut.
 • Använd en ögonfransböjare för att öppna "blicken".
 • Lägg lite mascara på fransarna, fokusera på den centrala delen och välj helst en annan än svart, gärna en ljusare eller till och med genomskinlig mascara.
 • Skapa ljuspunkter med highlightern på det yttre hörnet av det övre ögonlocket (under ögonbrynet) och i det inre ögonvrån (nära näsan).

Saker som är bäst att undvika:

 • Sminka dina ögon med svarta eller med mörka, matta och högpigmenterade färger.
 • Använd en linje av eyeliner som är för tjock.
 • Använd den svarta pennan på den nedre kanten av ögat.
 • Använd mycket mascara, speciellt om den är svart.

Dessa är de åtgärder och allmänna riktlinjer som makeupartister i allmänhet rekommenderar att följa. De är få och enkla att komma ihåg och omsätta i praktiken och de kan verkligen göra skillnad. Det kan vara bra att veta att det krävs väldigt lite för att må bättre och bli mer självsäker. Inte för att smink är nödvändigt men ibland kan det hjälpa.

Advertisement