Majsstärkelse för att städa hemma: du kan använda det på många sätt

av Titti Carlberg

02 Juli 2022

Majsstärkelse för att städa hemma: du kan använda det på många sätt
Advertisement

Det finns en myriad av olika produkter för att rengöra varje yta eller allt material i bostaden, och var och en av oss har våra egna pålitliga produkter som vi litar på, de som aldrig saknas i ens hem. Ju mer vi diversifierar rengöringsmedlen till att städa med, desto mer flaskor av alla de slag har vi i skåpen, och det kan inte förnekas att det att alltid ha lagret påfyllt innebär en avsevärd utgift av pengar.

Hur gjorde de förr i tiden, innan de fanns så många specifika rengöringsmedel? Och vad gör du när du får slut på din favoritprodukt eller vill hitta ett billigare alternativ? Du kan prova de vanligaste ingredienserna: inte bara bikarbonat och vinäger, utan det finns även en tredje produkt i skafferiet som kan komma väl till pass. Det är majsstärkelse.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det där fina pulvret som gör såser tjockare och som används i många andra tillredningar kan faktiskt vara användbart för:

  • Polera silver: blanda två matskedar stärkelse med 4 matskedar vatten och skapa en pasta som du gnuggar lätt på föremålet med en mjuk trasa. Sedan är det bara att skölja och torka direkt. Prova alltid först på en osynlig fläck för att se om du gillar resultatet.
  • Ta bort lukt från mattor: precis som bikarbonat kan du strö över stärkelse på mattor, låta det verka en stund och sedan dammsuga upp allt. 
  • Rengör mjukisdjuren: lägg kramdjuret i en lufttät påse, häll i lite stärkelse, förslut och skaka. Låt det verka i ungefär fem minuter innan du plockar ut kramdjuret från påsen, skaka den och kamma sedan för att få bort allt pulver. Blöt den inte!
  • Kastruller och keramik: blanda en del vatten och två delar stärkelse för att skapa en tjock pasta till att rengöra och polera kastruller och grytor med (om de inte är i för dåligt skick) men även keramiska ytor i badrummet och till och med spisen.
  • Fettfläckar på tyger: du kan använda det som talk för att absorbera feta fläckar. Häll det bara över fläcken, låt det absorbera och "lyfta" så mycket smuts som möjligt ur tyget och borsta sedan bort eventuella rester. Det blir lättare att få bort eventuella rester i en tvätt.
  • Illaluktande skor: det är ett av de pulver som absorberar lukt, även i skor. Lägg dem i en gasvävspåse eller häll direkt i skorna och skaka av pulvret nästa morgon.

Har du någonsin använt majsstärkelse på dessa sätt?

Advertisement