Fungerar växter verkligen som mygg- och insektsmedel? Användbara alternativa metoder

av Hilda Maria Morgan

23 Juni 2022

Fungerar växter verkligen som mygg- och insektsmedel? Användbara alternativa metoder
Advertisement

Det finns växter som alltid har ansetts vara en utmärkt första försvarslinje mot närvaron av myggor eller andra irriterande insekter i trädgården och inomhus. Således är vissa pelargoner, särskilt de som utstrålar en citrusdoft, och ännu mer citronella (Cymbopogon citratus) föremål för många människors begär varje gång de på senvåren återigen behöver ta itu med dessa irriterande djur.

Det finns en bakgrund av sanning: från växterna vars avstötande egenskaper hyllas, utvinns eteriska oljor som faktiskt kan hålla myggor på avstånd. Så det bästa sättet för gör-det-själv-projekten är att utnyttja de önskade egenskaperna och då mer än något annat att utnyttja bladen, även när de är hackade, i hushållsprodukter. Vissa kan till och med gnuggas in i huden utan att den skadas - men se alltid till att du vet vilka som är säkrast och om de kan orsaka allergier.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Så om vi inte kan hoppas att växterna kommer att försvara oss, vad kan vi då göra? Det finns ett antal försiktighetsåtgärder och åtgärder att ta hänsyn till

  1. För att förhindra att de kommer in i huset är det smart att, även om det är banalt, kontrollera varje myggnäts tillstånd: de kan ta sig in även i de minsta av hål.
  2. Om du har högt gräs i trädgården nära huset, klipp det (inte för lågt dock eftersom det orsakar andra skador)
  3. Ta bort så mycket skräp runt huset som möjligt, inklusive trädgårdsavfall.
  4. Se till att det inte finns någon vattenstagnation även i avloppssystemet för regnvatten.
  5. Om du har en skål med vatten för hundar eller fågelbad, byt vattnet ofta.
  6. I alla fall bör varje plats där det samlas i mer än 7 dagar tömmas på vatten, speciellt om löv och organiskt material ruttnar inut

Där vattnet inte kan tömmas eller bytas, fundera på om det är en plats där du kan använda professionella insektsmedel. Var uppmärksam på eventuella kontraindikationer, ibland är de skadliga för andra arter och bör i alla fall inte användas där barn eller husdjur kan komma åt. Bäst är att fokusera på gift för larverna vilket har lägre miljöpåverkan och är säkrare för andra djur.

Ta sedan till fällor och myggnät för att försöka får relaxområdena där du vill spendera mest tid fria från mygg.

Vilka är dina favoritmetoder mot myggor?

Advertisement