Har du någonsin hört talas om tvätt-strippning? Ta reda på hur du får bort all smuts ur dina kläder

av Hilda Maria Morgan

16 Juni 2022

Har du någonsin hört talas om tvätt-strippning? Ta reda på hur du får bort all smuts ur dina kläder
Advertisement

TikTok har den så kallade "tvätt-strippningen" (bokstavligen "klä av tvätten") blivit het, det är en praxis med grundlig rengöring av tvätten som är otrolig. Detta görs vanligtvis med hushållslinne eller arbetskläder som har använts länge, och varje gång visar filmerna vattnet som de olika plaggen blötläggs i efter timmars behandling, och det är alltid verkligen jättesmutsigt.

Processen är ganska aggressiv, så det är bättre att inte prova på ömtåliga plagg. Det är i alla fall att betrakta som en sorts intensiv förtvätt, innan man sätter igång en cykel i tvättmaskinen - vilket dock kan vara avgjort mildare än vanligt, eftersom tvätten bara måste ta bort resterna av produkterna som precis använts.

via @kranbuhl_13/TikTok

Advertisement
@kranbuhl_13/TikTok

@kranbuhl_13/TikTok

I videon som vi berättar om har kvinnan övat på denna tvätt-strippning med pojkvännens arbetskläder, som sköter det tekniska underhållet.

TikToken i fråga visar hon oss en rutin som liknar de som kan ses i liknande videor:

  1. Fyll badkaret med varmt vatten (du kan också använda mycket stora baljor).
  2. Rengöringsprodukterna hälls i: i det här fallet, i den första av två omgångar av "stripping-en", används två kapslar tvättmedel (engångsdoser) och ett par skopor med aktivt syrefläckborttagningspulver.
  3. Blanda med en pinne.
  4. Lägg kläderna i blöt och rör om med pinnen för att få vattnet och tvättmedlen att gå in.
  5. Vänta. Det finns de som bara väntar ett par timmar och de som också väntar hela natten. Vattnet blir vanligtvis brunt efter bara några minuter. Så småningom kommer du se mycket mörka rester i botten av badkaret.

I det här fallet blötlades samma plagg även en andra gång med borax och ett annat aktivt syrefläckborttagningsmedel. Det kan vara överflödigt att göra en andra omgång, eftersom du ändå kommer att tvätta kläderna.

Dessutom är det generellt sett bättre att använda lite mindre av produkterna och låta plaggen ligga i blöt längre: att överdriva med tvättmedel mättar fibrerna i tygerna, som sedan måste tvättas med väldigt lite tvättmedel (gärna med lite vinäger, enligt många), och det är verkligen inte en miljövänlig praxis.

Har du redan provat detta?

Advertisement