Har du fågelbon i trädgården? 5 råd för att skydda dem från katter och andra djur

av Titti Carlberg

04 Juli 2022

Har du fågelbon i trädgården? 5 råd för att skydda dem från katter och andra djur
Advertisement

Sparv, koltrast och rödhake, det finns många fågelarter som älskar att häcka i trädgårdar, särskilt om de är brokiga, rika på träd, buskar och blommor av olika slag. De lockas ofta av välsmakande frön och frukter, men också av närvaron av skyddsrum som fågelholkar, som dock måste placeras på strategiska punkter. Det är bättre att gynna trädgårdens skuggiga, skyddade och tysta utrymmen eftersom småfåglar lätt blir skrämda och inte närmar sig om det är för mycket förvirring runt omkring dem. Du kan till exempel placera dem på de högsta grenarna av träd eller under baldakinen.

Tänk också på att hemmiljön, även om den verkar riskfri för dessa förtjusande varelser, faktiskt döljer vissa fallgropar, särskilt om du har katter, som kan skrämma dem. För att förhindra att det händer räcker det om du tar till några enkla knep som hjälper till att skydda fågelholken.

Advertisement

Sätt fågelholken på en gren högt upp i trädet

Genom att placera fågelholken på grenar högt upp kommer katterna inte att ha den inom "tass" räckhåll och bara se dem från avstånd, på det sättet blir de mindre frestade att försöka fånga dem. Du kan också ta bort grenarna som är direkt under boet för att förhindra att katterna klamrar sig fast vid dem.

Advertisement

Placera vattenskålar nära boet

Katter är, som alla vet, inte så förtjusta i vatten, så du kan placera baljor nära boet och under trädet som det hänger på för att avskräcka dem från att gå nära. Poolerna lämpar sig bland annat för att välkomna härliga vattenväxter vilket ger trädgården en magisk touch.

Plantera växter som luktar obehagligt för katter nära fågelboet

Lök, citrus, peppar och chili har en lukt som katter inte gillar. Du kan använda dem för att hålla katterna borta från fågelbon genom att bara placera några växter i närheten. Eller bara genom att strö lite peppar nära huset eller trädet.

Om det finns buskar i din trädgård, beskär dem inte

Katter gömmer sig ofta i buskar för att överraska och fånga fåglar. Om du har flera i din trädgård, undvik att beskära dem eftersom rasslet som produceras av katterna varnar fåglarna för fara i förväg, vilket får dem att fly innan det är försent.

Placera metallnät nära boet

Katter, men även andra djur, hatar att gå på metallnät. Du kan placera en liten bit nära fågelboet, till exempel under trädet som det hänger på, för att avskräcka katter.

Du behöver bara testa de olika knepen och fokusera på de som verkar mest effektiva och lämpliga för din trädgård.

Advertisement