Rep, vilken passion: hur man använder dem för att dekorera hemmet på tusen olika sätt

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2022

Rep, vilken passion: hur man använder dem för att dekorera hemmet på tusen olika sätt
Advertisement

Repet har alltid använts mest inom det nautiska området. Det är faktiskt idealiskt i det sammanhanget eftersom det är ett mycket motståndskraftigt material, användbart för docknings- och dragoperationer. Men just på grund av denna robusthet kan den också användas till tusen andra saker och i olika miljöer och sammanhang. I hemmet till exempel.

Oavsett om det är det mest motståndskraftiga, i jute eller hampa, eller gjord av mjukare och tunnare material, är repet ett utmärkt hjälpmedel inom heminredning och inredning. Det kan ge interiörer och exteriörer olika stilar baserat på hur det används. Den blinkar åt komfort men alltid med en touch av förfining och elegans. Och det lämpar sig särskilt för att berika stilen på strandhus, till vilka det kan ge en touch av boho-chic eller nautisk.

Titta på den oväntade mångsi

Advertisement

En första mycket befogad idé kan vara att täcka kanten på en spegel av valfri form och storlek. Den kommer omedelbart att se ut som en mycket speciell inredningsartikel.

Advertisement

Med samma teknik kan du dekorera fotoramar, tavlor och allt som kräver en ram med något annat inuti. Utöver att vara vackra är ramarna i rep roliga att göra och lämpar sig för applikationer och extra dekorationer av alla dess slag.

Och varför inte täcka pallar, stolar, puffar eller små bord med rep för att revolutionera deras stil? Det är ett precisionsjobb, men när det väl är klart är resultatet spektakulärt.

Genom att väva repet inspirerat av nautiska knutar är det möjligt att skapa glasunderlägg, bordstabletter, underlägg och bordsunderlägg till bordet som skulle kunna användas vid tex frukosten. Välj färg, material och storlek och låt fantasin flöda.

Och gissa vad, med samma teknik och ett mer robust och spartanskt rep kan du till och med skapa mattor och dörrmattor. För ett strandhus är dessa perfekta.

Advertisement

Repet är lämpligt för att dekorera alla typer av handtag, från de på lådor och garderobsdörrar till de lite mer speciella på dörrar eller fönster. Det är möjligt att täcka in dem eller, om repet är gjort av tillräckligt starkt material, att ersätta handtagen direkt med själva repet.

Och vad sägs om att fästa gardiner på ringar av rep? En verkligt alternativ och originell lösning. Prova!

Advertisement

Repet kan även användas som ett enkelt dekorativt element att sätta in till exempel i vaser eller behållare i glas. Lite är tillräckligt, om det placeras slumpmässigt, för att revolutionera ett litet utrymme på några sekunder.

Och det finns de som till och med bestämmer sig för att täcka stödpelare, ledstänger för trappor och till och med väggar, för en riktig DIY-hemmakeover.

Advertisement

På grund av sin robusthet, som vi har sett, är repet idealiskt för att stödja även stora vikter utan att gå sönder. Detta gäller särskilt för vissa typer. Det kan därför användas för att stödja hängmattor och gungor, som finns på verandor och i trädgårdar i vild eller boho-chic stil. Effekten är verkligen spektakulär och komfort garanteras.

Också på grund av sin robusthet, lämpar sig repet för att bli en mycket speciell ledstång för trappor i hus dekorerade med ett nautiskt tema.

Användningsområdena som repet lämpar sig för är fortfarande många. Kanske oändliga. Dess mångsidighet av stil och praktiska egenskaper har inga gränser. Så tveka inte utan ge din kreativitet fritt spelrum, eventuellt genom att följa några av de förslag som just föreslagits!

Advertisement