Insekter i köket? Du kan försöka hålla dem borta med lagerblad, ett enkelt och naturligt hursmorsknep

av Hilda Maria Morgan

20 Juni 2022

Insekter i köket? Du kan försöka hålla dem borta med lagerblad, ett enkelt och naturligt hursmorsknep
Advertisement

Lagerbladen har varit känd och använts i över tusen år, det är en växt som är utbredd över hela världen, av vilken det finns olika arter på de olika kontinenterna. Den primära användningen är naturligtvis som smaksättare av många rätter med sin omisskännliga doft och smak. Det finns också de som bränner lager som rökelse, ett naturligt botemedel för att minska ångest. Men den andra kända användningen är den som använder den unika lukten för att stöta bort insekter.

Därmed kan lagerblad bli en användbar allierad i köket inte bara som ingrediens, utan just för att hålla insekter som myror borta. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

En studie från 2016 publicerad i Iran Red Crescent Medical Journal fann att lagerblad verkligen är kapabla att stöta bort ett antal insekter som ofta angriper spannmål, inklusive mjölbaggar (eller mjölvivlar, Tribolium castaneum) och mjölmal. Samma studie rapporterade att vissa insekter är så känsliga för lager att för dem fungerar växten till och med som en insekticid och inte bara ett enkelt repellerande medel - det var bland annat fallet med Sitophilus zeamais, Sitophilus granarius och den tidigare nämnda mjölbaggen. Det är dock arter som är lättare att hitta i härbren eller platser där mjöl förvaras än i hem.

I våra kök hittar vi faktiskt små fjärilar som kallas på olika sätt (även kända som matfjärilar), och vars vetenskapliga namn är Plodia interpunctella. Effektiviteten av lagermetoden mot dessa djur är inte bevisad av vetenskapliga studier, men förblir anekdotisk.

Hur fungerar botemedlet?

Det handlar helt enkelt om att lämna lagerblad i områden där det vanligtvis finns oönskade insekter, som till exempel husets åtkomstpunkter (fönsterbrädorna) för myror, och skafferiets hyllor där mjöl, pasta, ris, spannmål finns.

Både färska och torkade blad kan användas, och de senare kan också hackas. Ett av sätten som mormödrar utnyttjade lagerblad på var genom att trycka bladen mot väggarna på burkarna som innehöll de ovan nämnda livsmedel.

En kuriosa: lagerblad kan också fungera som myggmedel, även om det är mindre effektivt än annat (eukalyptus, basilika, anis), men de genomförda studierna hade använt den eteriska oljan från dessa blad. Så du kan också prova att spraya en blandning av vatten med droppar eterisk lagerolja runt skafferiet och dra nytta av de avvisande egenskaperna inte bara för myggor!

Advertisement