Se upp för säckspinnare: dessa kamouflagemästare kan skada dina växter

av Hilda Maria Morgan

15 Juni 2022

Se upp för säckspinnare: dessa kamouflagemästare kan skada dina växter
Advertisement

Säckspinnare (Psychidae) finns över hela världen och är en typ av fjäril som orsakar mycket skada på växter. När de är vuxna skiljer de sig inte från många andra fjärilar som vi råkar se i naturen, medan larverna är mer igenkännliga... Om du vet vad du ska titta på! De är i själva verket extremt skickliga kamouflagedjur, och ibland inser vi först problemet när de är närvarande i stort antal inser vi problemet.

Vuxna larver beröva träden på alla dess barr och löv, och ofta när man tar reda på vad som fick växten att förfalla är det för sent att rädda den. Läs vidare för att ta reda på mer om dessa insekter och hur du förhindrar att de skadar dina växter.

Advertisement

Känna igen dem

Känna igen dem

Commons Wikimedia

Om du söker efter dessa djur på nätet hittar du massor av foton av högar med pinnar och blad, snarare än något som ser ut som en insekt. Detta beror på att säckspinnare har förmågan att dölja sig när de fortfarande är kokonglarver.

Sidenkokongen som skyddar det utvecklande djuret har en avsmalnande form och är täckt med kvistar, bitar av bark, blad och annat användbart material på växten som den fäster vid. De kan bli cirka 3-5 cm långa.

När fjärilen väl växer blir den hos hanarna ett slags bi med hårig kropp, medan honorna alltid förblir i larvtillstånd, till och med utan vingar. Och det är larven (ung hane eller hona, till och med vuxen) som skadar växten: i själva verket livnär sig på bladen, ibland drar den bara ut frambenen och huvudet ur kokongen för att röra sig och fortsätta äta.

Äggen kläcks vanligtvis sent på våren och larven börjar leta efter föda. Under sommaren fortsätter de att äta tills de blir mogna runt augusti. Från det ögonblicket, i ungefär en månad, sluter de sig i kokongen och blir till puppor. I början av hösten sker parningen, sedan lägger honorna sina ägg och väntar inne i kokongen till nästa vår för att kunna kläckas.

Advertisement

Hur man blir av med dem

Hur man blir av med dem

Commons Wikimedia

Det finns flera sätt att närma sig problemet:

  • Manuell borttagning: om växten angrips av endast ett fåtal synliga exemplar, använd handskar och ta av dem manuellt så snart du märker dem. Det är särskilt effektivt från höst till tidig vår.
  • Dra fördel av rovdjuren: introducera säckspinnarnas naturliga fiender, såsom Bacillus thuringiensis, det vill säga en bakterie som producerar sporer som ska köpas och administreras enligt anvisningarna på förpackningarna; den lockar fåglar till trädgården, särskilt kråkor som livnär sig på larverna. För att locka dessa djur måste du sätta in fågelbad, lämna höga och buskiga växter (häckar och träd) som de kan häcka i och lämna dem platser för skydd (även högar med grenar).
  • Kemiska insekticider: de som fungerar måste innehålla malathion, diazinon eller carbaryl. De måste appliceras på växten och är effektiva på unga larver, därför i slutet av våren. Följ alltid tillverkarens instruktioner noggrant.

Har du någonsin stött på säckspinnare i trädgården?

Advertisement