Tornado-omelett: lär dig med TikTok att förbereda en enkel och superspektakulär maträtt

av Hilda Maria Morgan

20 Juni 2022

Tornado-omelett: lär dig med TikTok att förbereda en enkel och superspektakulär maträtt
Advertisement

Webben är alltid redo att överraska oss med briljanta idéer som får oss att se saker från ett annat och ofta roligt perspektiv. Det händer även i köket, när några knep för att tillaga en välkänd rätt blir virala och så börjar många prova sig fram med en ny trend. Detta är också fallet med den så kallade "Tornado-omeletten", även kallad "Tornado Egg" eller "Vulcano Omelette".

Dessa suggestiva namn beror på utseendet som ges till en enkel omelett när du lagar mat i en stekpanna: några enkla gester och allt för att lära sig (kanske på bekostnad av någon omelett som inte riktigt lyckats) att forma äggen under tillagningen som om de vore en virvel.

Advertisement
Video tutorial via @linda_explores/TikTok

Video tutorial via @linda_explores/TikTok

Vad behövs? Inget som du inte redan har hemma eller inte lätt kan hitta: din betrodda stekpanna för omeletter och ett par ätpinnar, de man använder för att äta asiatisk mat - helst gjorda av trä för att undvika problem med beläggningen av stekpannan.

Det börjar som med en vanlig frittata, eller snarare omelett. De är likadana, säger kanske du. Men det är inte korrekt: frittatan tillagas på båda sidor och innehåller ofta, förutom äggen, andra ingredienser (som mjölk eller till och med riven ost), medan omeletten endast är gjord av ägg (emulgerad så mycket som möjligt med en nypa salt) och tillagas endast på en sida för att förbli krämigare. Eftersom ett av kännetecknen för dessa Tornado Omeletter är just det faktum att de förblir delvis krämiga, kan vi inte exakt definiera dem som frittata. Så här går du tillväga för att tillaga dem.

  1. Vispa äggen med en nypa salt och försök få i så mycket luft som möjligt så att omeletten blir väldigt mjuk.
  2. Hetta upp lite olja i stekpannan och när den är varm
  3. Häll i det uppvispade ägget
  4. Vänta bara några sekunder med ätpinnarna redo i handen och så fort det första skalet formas på botten
  5. Placera var och en av pinnarna nära de motsatta kanterna av skivan som håller på att tillagas och flytta dem samtidigt mot mitten, utan att föra dem samman, lämna några centimeter mellan dem
  6. Ta tag i stekpannans handtag med den andra handen och börja vrida stekpannan och håll ätpinnarna stilla: små portioner av rotation alltid i samma riktning
  7. Du måste se till att ägget, medan det fortsätter att koka, långsamt tar formen av en virvel runt ätpinnarna
  8. Fortsätt tills hela omeletten har tillagats - som kommer att förbli fuktig på toppen - och sedan kan du servera.

Du kan se en video av processen här.

Advertisement
Video tutorial via @omelette.co/TikTok

Video tutorial via @omelette.co/TikTok

Den här ovan är också en TikTok-video av samma process.

Eftersom "tornadoägg" har formen av en kon (vilket är anledningen till att de också kallar dem "vulkanomelett"), så är de inte platta omeletter och är perfekta för att täcka någon annan mat som kanske lite ris eller någon annan maträtt du gillar det tillsammans med ett ägg eller frittata.

De är väldigt scenografiska och det handlar verkligen om att bemästra rätt rörelse, sedan kommer du på 5 minuter alltid kunna förvåna dina gäster!

Advertisement