Apelsinmarmelad: det enkla receptet för en väldoftande delikatess

av Titti Carlberg

15 Januari 2022

Apelsinmarmelad: det enkla receptet för en väldoftande delikatess
Advertisement

Bland de mest älskade vinterfrukterna finns citrusfrukterna: apelsiner, mandariner, clementiner och alla andra frukter från samma familj är väldoftande delikatesser som du kan använda på många olika sätt i matlagningen. De är självklart goda att äta som de är, men kan även bli idealiska ingredienser till en unik marmelad, som kan göras mer eller mindre söt beroende vad du har för smak men som aldrig förlorar sin syrliga smak eller sin förtrollande doft.

Apelsin- eller clementinmarmelad är perfekt till många desserter som matchar bra till ost, särskilt färsk- eller mjukost, med ricotta, mascarpone eller krämiga mögelostar, Camembert och liknande. Och det passar även utmärkt till vissa typer av kött, som kalvkött till exempel. Upptäck hur du enkelt gör en egen apelsin- eller clementinmarmelad.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Basingredienserna är väldigt enkla: apelsiner (eller clementiner) och socker. Mängderna varierar efter smak, och fruktens sötma använder du som utgångspunkt. Det finns blodapelsiner och clementiner som har en väldigt söt smak, och andra som är riktigt sura. Generellt är andelen 600 gram socker för varje kg frukt men du kan även använda 500 gram eller ett kilo. Fast observera: väg alltid frukten utan skal.

När det gäller socker kan du använda vanligt strösocker eller till och med rörsocker, eller blanda båda sorterna. Frukten ska helst vara ekologisk och obehandlat men tvätta den väl i vilket fall som helst.

Tillvägagångssätt

 1. Skala frukten, men behåll skalet av 3 apelsiner eller 5 clementiner.
 2. Separera klyftorna, ta bort alla frön inuti dem och trådarna mellan klyftorna.
 3. Ta bort det vita från skalen medans du under tiden värmer vatten i en kastrull.
 4. Lägg skalen i vattnet, koka upp och låt rinna av, upprepa detta steg en andra gång så blir skalen mjukare. skölj dem med kallt vatten.
 5. Skär skalet i mycket tunna skivor ett par centimeter långa.
 6. Lägg alla citrusklyftorna i en låg kastrull som inte har för tjock botten, tillsätt socker och skalen och låt koka upp.
 7. Rör om hela tiden ordentligt och efter cirka 20 minuter från att det började koka börjar du se om det döljer träsleven. Om du föredrar mer silkeslent kan du använda en stavmixer, så tar det lite längre tid innan det tjocknar. Ett annat sätt att kontrollera konsistensen på sylten är att hälla upp lite på en tallrik och luta den för att se om det rinner av.
 8. Fyll de steriliserade burkarna med marmelad, dra åt locken ordentligt och ställ dem upp och ner för att skapa vakuum. Du kan sätta in dem i skafferiet när de är kalla.

För att göra marmeladen mer personlig:

 • Du kan blanda apelsinerna (eller även clementinerna) med riven färsk ingefära, som ska tillagas tillsammans med klyftorna och skalet.
 • Du kan strö lite kanel över vid slutet av tillagningen.
 • Du kan även hälla i ett halvt glas champagne under koktiden.
 • Du kan byta ut en tredjedel av apelsnimassan mot cirka 400 gram färsk mango.

Är du redo att göra egen apelsinmarmelad?

Advertisement