Ricotta och citrontårta: en glutenfri, lätt och väldoftande efterrätt

av Titti Carlberg

03 Februari 2022

Ricotta och citrontårta: en glutenfri, lätt och väldoftande efterrätt
Advertisement

En kopp te på eftermiddagen, en god frukost eller mys på kvällen medan du tittar på en film: det finns alltid tid för en godsak som tillfredsställer vår lust till sött, men det är inte alltid som man kan hänge sig åt frosseriets synder eftersom det krävs mycket tid att förbereda godsakerna. Om du är på jakt efter en god glutenfri tårta kan du prova det här receptet på en enkel ricotta- och citrontårta.

Receptet kan anpassas efter personlig smak, tillsätt ingredienser efter önskemål som mandel, choklad eller bär. Läs vidare för att ta reda på hur du förbereder den.

Advertisement
pxhere.com, Maxpixel

pxhere.com, Maxpixel

Ingredienser till en tårta med 6 portioner:

  • 200 gram ricotta
  • 1 helt ägg plus en äggula
  • 30 gram finrivet citronskal
  • 120 gram mandelmjöl (fast ännu bättre om du river lite grövre bitar av mandel)
  • 80 gram strösocker (det går även bra med farinsocker)
  • 10 gram skivad mandel
  • Florsocker

Så här förbereder du kakan:

  1. Sätt ugnen på 160 grader om den är statisk, 140 grader om den är ventilerad
  2. Lägg bakplåtspapper i en rund form som har en diameter på 20 cm (eller till och med en mindre på 15 cm, om du vill att kakan ska bli högre)
  3. Arbeta ricottan tills den är krämig, och tillsätt skalet från citronen
  4. Vispa äggulan med sockret tills du har en skummig blandning, blanda det sedan lite i taget med ricottan med hjälp av en spatel
  5. Vid sidan om vispar du ägget hårt (det brukar vara lättare med dubbla ägg, men det går bra även med ett) och blanda ner det i ricottablandningen
  6. Tillsätt mandelmjölet och knåda med cirkulära rörelser uppifrån och ned tills du har en homogen blandning
  7. Häll blandningen i formen 
  8. Lägg den skivade mandeln på kakan
  9. Värm i cirka 50-60 minuter, eller stick ner en tandpetare för att känna om den är klar
  10. Innan servering strör du florsocker på den

Variationer: 

  • Du kan byta ut citronskalet mot apelsin eller blanda apelsin och citron
  • Du kan droppa i choklad i degen. Du bestämmer själv hur mycket, men du kan börja med 80-100 gram
  • Den här kakan är också god med en sylt av skogssbär, eller rättare sagt en sås. För att förbereda den behöver du 250 gram skogsbär (efter egen smak), 40 gram socker, 50 ml vatten och en matsked citronsaft. Värm allt i en liten kastrull på medelvärme tills sockret har löst upp. När det kokar, låt det då sjuda i 5-10 minuter tills såsen tjocknar lite. Du kan mixa med en stavmixer för en jämnare konsistens.
  • Det finns också en snabbare variant för en liknande sås: värm bara 3 matskedar sylt med en eller två matskedar vatten i en liten kastrull (du kan justera mängderna efter smak)!

Smaklig måltid!

Advertisement