Har du övermogna bananer hemma? Dessa kan du använda för att göra läckra kakor:

av Marika Grimaldi

23 Oktober 2021

Har du övermogna bananer hemma? Dessa kan du använda för att göra läckra kakor:
Advertisement

Ofta händer det att vi inte äter upp frukten vi har hemma tillräckligt snabbt och när frukt ruttnar är det alltid synd att slänga den. Men när det kommer till övermogna bananer, de du inte längre vill äta, finns det flera sätt att använda det mjuka och lite mörka fruktköttet för att laga läckra rätter. Ett av de mest kända är bananbröd, en sorts sockerkaka, men dessa frukter är också läckra som huvudingrediens i mumsiga kakor.

Genom att följa receptet på amerikanska cookies faktiskt, och enbart justera doserna lite för att få plats med bananerna i smeten, går det att förbereda doftande kakor med en oemotståndlig smak, perfekt för att tillfredsställa det där sötsuget som plötsligt dyker upp!

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Basingredienser:

 • två välmogna bananer (även tre, om de är små)
 • 250 gram smör
 • 200 gram socker (helst rårörsocker) eller 2-3 msk honung
 • 1 ägg (rumstemperatur)
 • 1 tsk bikarbonat. Du kan även använda en halv tesked bikarbonat och en halv tesked bakpulver.
 • 120 gram mjöl 00
 • en nypa salt

Om du sedan vill tillsätta aromer och smaker kan du välja (eller kanske till och med kombinera några ingredienser) mellan:

 • en halv tesked mald kanel
 • en halv tesked muskotnöt (du kan också bara riva lite grann)
 • en nypa kryddnejlika i pulver
 • Nötter: valnötter, pekannötter, hasselnötter eller mandel är alla alternativ som passar bra med dessa banankakor, och mängden är lite upp till dig. Det viktiga är bara att de är grovt hackade
 • Chokladchips: helst svart choklad, ca 40 gram (men om du vill överdriva ..)
 • Russin, eller t.o.m. blåbär: alltid ca 40 gram, blötlagda i vatten i minst en halvtimme innan
 • Jordnötssmör: 130 gram. Du kan använda jordnötssmör för att ersätta smöret, eventuellt tillsätta lite jordnötsolja för att få en smidiagre konsistens. Generellt sett, om du använder jordnötssmör (utan att alltså använda smör på komjök) kan du också hoppa över ägget, på så vis blir det ett recept som passar även för veganer!
 • Vaniljextrakt (en tesked), en liten påse vanillin, eller till och med fröna från en vaniljstång.
 • Saltad karamellglasyr för att täcka

Hur man förbereder kakorna

 1. Sätt på ugnen på 180 grader
 2. Vispa ägget och tillsätt sockret, blanda med visp tills blandningen är så slät och pösig som möjligt.
 3. Tillsätt det mjuka smöret (rumstemperatur, inte flytande) och blanda in tills du har en kompakt kräm.
 4. Mosa bananerna separat med en gaffel i en skål och tillsätt bikarbonat (och/eller bakpulver), blanda och låt vila i två minuter, så att bikarbonaten lyckas reagera med sockret i bananen. Om du använder honung, häll den i den mosade bananen under detta steg. Samma sak om du använder olja istället för smör.
 5. Tillsätt ägg- och smörblandningen i bananmoset, använd en slickepott eller visp med degkrokar.
 6. Tillsätt de torra ingredienserna: mjöl och kryddor (inklusive vanilj) om du använder dem. Om du har valt att använda jordnötssmör, tillsätt det nu, blanda allt med en slickepott.
 7. Om du också vill använda nötter, eller chokladchips, tillsätt dem sist i blandningen, blanda väl.
 8. Du kan låta degen vila i en halvtimme eller en timme, men det är inte absolut nödvändigt.
 9. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut degen med sked, med gott om mellanrum. Den har benägenhet att platta ut sig och sprida sig mycket under gräddningen.
 10. Grädda i 10-13 minuter, tills kakorna är gyllenfärgade.
 11. När du väl har tagit ut plåten, låt kakorna stelna till sig lite på plåten och flytta sedan över dem på ett bakgaller och låt svalna ordentligt. Om du vill dekorera dem med lite saltad karamellglasyr så gör det nu!

Det är mjuka och väldoftande kakor som kan vara ganska söta, så du kan också reglera dig genom att minska doserna av socker eller honung, speciellt om du använder ingredienser som chokladchips. Kort sagt, det finns mycket att experimentera: övermogna bananer kommer inte längre att vara ett problem! 

Advertisement