Ta reda på hur du förbereder en mjuk och doftande ricottakaka: en söt godsak

av Titti Carlberg

27 December 2021

Ta reda på hur du förbereder en mjuk och doftande ricottakaka: en söt godsak
Advertisement

Det finns ingen tid på året när man inte är sugen på någon sötsak, men det behöver inte betyda att man för att tillfredsställa efterrättslusten måste baka komplicerade och superscenografiska kakor. Ibland är till och med en enklare och mer traditionell förberedelse precis vad vi behöver för att en läcker paus ska kunna åtnjutas.

Om du gillar smaken av ricotta  kan du prova att baka en enkel kaka, den är lätt att göra och kan berikas med många olika ingredienser efter egen smak. Läs vidare för att ta reda på hur du bakar denna ricottakaka.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ingredienser för en form som är 24/26 cm

  • 375 gram ricotta
  • 300 gram mjöl
  • 225 gram strösocker (det går även bra med farinsocker).
  • 100 gram mjukt rumsvarmt smör (som ska blandas med de andra ingredienserna)
  • 20 gram jäst
  • en sked vaniljsocker (eller 2 frön av vaniljstänger om du önskar)
  • 3 ägg
  • skal från en citron
  • för att garnera den går det bra med: glasyr av socker, chocklad, nötter, mandel, färgat strössel eller chokladströssel
  • Om du vill kan du även blanda ner i smeten: chokladbitar, russin, kanderad frukt eller torkade fikon. Tänk alltid 3 matskedar, indikativt, och i fallet med kanderad frukt och torkade fikon ska du skära dem i väldigt små bitar. Russinen bör du först mjuka upp i varmt vatten i ungefär en timme innan du lägger dem i smeten.

Tillagning

  1. Värm upp ungnen till 180 grader
  2. Blanda mjöl och jäst i en torr skål
  3. I en annan skål blandar du ricotta och socker (det går även bra med florsocker) tills smeten är len. Blanda ner vaniljsockret
  4. Blanda ner smöret och arbeta tills det inte finns några klumpar
  5. Vispa äggen tills de blir skummande och häll ner dem med cirkulära rörelser i skålen med ricotta och smör
  6. Häll nu ner lite mjöl i taget medan du hela tiden rör om tills du får en smet utan klumpar
  7. Nu kan du hälla i de frivilliga ingredienserna av choklad eller den kanderade frukten med mera
  8. Smörj sockerkaksformen med smör (eller olja om du vill) och ströa den med mjöl eller ströbröd, häll i smeten och ställ in den i ugnen i minst en halvtimme, den som föredrar längre tid kan ha den i ugnen i 40-45 minuter och kontrollera med en tandpetare i mitten av kakan.
  9. Den är klar när den guldfärgad, ta ut den från ugnen och låt den svalna
  10. Om du vill kan du garnera den med glasyr eller srössel, men gör det medan den fortfarande är varm.

Smaklig måltid!

Advertisement