Kaka med mörk choklad: en enkel godsak som du tillagar i några steg

av Titti Carlberg

17 Februari 2022

Kaka med mörk choklad: en enkel godsak som du tillagar i några steg
Advertisement

Det finns inget som kan muntra upp en som lite choklad, ännu mer om det är den dominerande smaken av en aptitretande mjuk kaka. Det finns många typer av chokladkakor att prova och njuta av, och den vi föreslår nedan är ett enkelt recept på en mjuk kaka som är full av smak som kan erövra alla.

Den är lätt att tillaga, denna mörka chokladkaka är unik för sin konsistens: den smälter i munnen, lite som choklad, och särdragen och användningen av lättsaltat smör för en riktig speciell smak. Ett syndigt nöje att unna sig oavsett kalorier!

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ingredienser för 8 personer

  • 200 gram mörk choklad
  • 130 gram lättsaltat smör (om du föredrar kan du använda det osaltade och bara lägga till en nypa salt)
  • 100 gram socker
  • ägg
  • 80 gram mjöl 00 (men för det glutenfria alternativet går det bra med bovete)

Så här förbereder du den mörka chokladkakan

  1. Sätt på ugnen på 180 grader
  2. Smält chokladen med smöret i en bain-marie (tillsätt det eventuella saltet om du har osaltat smör)
  3. Blanda tills du har en slät och len blandning
  4. Vispa under tiden äggulorna med sockret, vispa dem tills blandningen är fluffig och klar, med sockret perfekt upplöst
  5. Vispa äggvitorna för sig tills de blir stela
  6. Om såsen av choklad och smör har svalnat, tillsätt de vispade äggulorna, om det fortfarande är varmt så börjar såsen koka direkt, så var försiktig.
  7. Tillsätt äggvitorna och försök att inte låta dem gå isär, du kan använda cirkulära rörelser med en spatel.
  8. Tillsätt mjölet (det är bättre om du använder en sil så att det inte klumpar sig) och blanda alla ingredienser väl.
  9. Häll allt i en form som är väl smord och mjölad eller klädd med bakplåtspapper. Det bästa är att använda en form med en diameter på 16 cm, eller en mindre för att få en högre kaka, ien större blir den mindre men blir klar fortare.
  10. Grädda i 20 minuter, eller tills du känner med en tandpetare i mitten och den kommer ut torr. Men du kanske föredrar att kakan blir mjukare: det är en fråga om smak och experiment!

När kakan har svalnat är den klar att äta. Några tips:

  • Den passar bra med såser (inklusive saltad kola), röd fruktsås eller aprikossås. Men även exotiskt som passionsfrukt eller mango. Eller till och med med vaniljglass
  • Du kan strö den med florsocker eller kokosflingor
  • Degen, innan den hälls i formen kan smaksättas med rom (även den med honung) eller Grand Marnier (eller Cointreau). Men du kan experimentera med andra likörer. Och självklart kan du krydda med något du gillar till choklad som ingefära, kanel eller vanilj.
  • Du kan lägga skivade jordgubbar på den.
  • Du kan också ha hackade hasselnötter eller andra nötter i blandningen.
  • Om du vill kan du lägga till lite kokosmjöl i utbyte mot samma del vanligt mjöl.

Smaklig måltid!

Advertisement