Glas och plåtburkar: återanvänd dem för att plantera magnifika växter

av Hilda Maria Morgan

23 Juni 2022

Glas och plåtburkar: återanvänd dem för att plantera magnifika växter
Advertisement

Ett av de tusen sätten som man kan återanvända glas- och plåtburkar på är att göra dem till vaser och krukor för att odla växter och blommor. Du kan odla en massa olika växter för att dekorera och göra ditt hem, veranda eller trädgård unik. Och du behöver bara ha burkar att återanvända, kreativitet och en lite gröna fingrar. Du kommer att få många mycket originella idéer, till och med platsbesparande, för att fylla huset med grönska och dekorera utrymmena på underbara sätt.

Blommor, suckulenter och hydrokultur är huvudpersonerna i de kreativa idéer som vi föreslår nedan.

Advertisement

Plåtburkar som målas om i de färger du vill att sätta små blommande växter i kan hängas på rad i huset eller i trädgården för en mycket raffinerad dekoration. Och de kan också användas för att tillfälligt dekorera en plats för alla typer av evenemang.

Advertisement

Du kan självklart välja att måla burkarna med en färg eller dekorera dem med de motiv och mönster du föredrar. Med prickar skulle du till exempel kunna få en miljö att bli mer glada och originell, och lätta upp en annars seriös stil.

Försök att borra hål i botten på burkarna du har målat om och lägg jorden direkt i dem med de fröer eller groddar du vill odla. Du kommer att se vilka resultat.

Och i samma burkar är det möjligt att plantera, förutom blommande växter, suckulenter. Valet kommer att bestämmas av personlig smak och miljömässiga och inhemska egenskaper. Resultatet kommer oavsett att bli exceptionellt.

En suckulent placerad i en speciellt dekorerad plåtburk, som komposition, kan också bli en underbar presentidé. Berika den med rosetter och estetiskt slående detaljer. Lägg till exempel till ett handtag  i ståltråd dekorerat även det i tur och ordning. Det kommer att bli en läcker gåva.

Advertisement

Detsamma kan göras genom att klämma ihop burken vid basen så att den får formen av ett kuvert eller en handväska. I verkligheten är det en operation som vi ofta gör när vi måste slänga burkarna och komprimera dem för att minska storleken. I det här fallet, då burken är speciellt dekorerad, blir det ett vackert föremål.

Och varför inte prova att medvetet buckla ihop burkarna för att få en fuskaktig effekt och plantera några groddar i dem? För en stil inspirerad av surrealism är den idealisk.

Advertisement

Går vi vidare till glasburkarna, är det allt populärare att skapa mikroträdgårdar eller terrarier i dem. Det görs vanligtvis med suckulenter, lättklinker, jord och dekorativa element som små stenar.

Du kan använda burkar i olika former och storlekar, men de med smalare hals och lite mer stängd öppning är att föredra för att säkerställa att rätt grad av luftfuktighet bibehålls inne i växterna.

Advertisement

Och då kan du välja att plantera plantorna i många små burkar eller leta efter en större och skapa den ovan nämnda mikroträdgården med små växter som skiljer sig från varandra.

En sista underbar idé är att praktisera hydrokultur i burkar. Du förstod rätt, du kan odla växter i vatten. Använd bara rätt försiktighetsåtgärder så blir det inte alltför svårt heller.

Vad väntar du på? Börja ge din gröna själ fritt spelrum genom att kombinera kreativ återvinning med trädgårdsarbete. Tillf

Advertisement