Tusen dofter i trädgården: upptäck växterna med de mest oemotståndliga dofterna för ditt gröna hörn

av Hilda Maria Morgan

19 Juni 2022

Tusen dofter i trädgården: upptäck växterna med de mest oemotståndliga dofterna för ditt gröna hörn
Advertisement

Om det i någon trädgård är obestridligt att ögat vill ha sin del, inser vi inte lika ofta hur trevligt det också kan vara att sätta in växter som skapar ett hörn med berusande dofter. I naturen finns det många sorter som ger mycket doftande blommor (ibland till och med löv), även utan att behöva leta efter särskilda sorter.

Alltså kan träd, buskar och häckar inte bara bli dekorativa element för att forma ditt gröna hörn, utan också glädja oss på vår- och sommarkvällar med de olika dofter som vinden bär.

Advertisement

Kaprifol (Lonicera caprifolium)

Kaprifol (Lonicera caprifolium)

Commons Wikimedia

Om du råkar gå på landsbygden kan du lägga märke till dem i blom på våren eller försommaren: de vilda har krämvita blommor och en berusande doft. De är mycket robusta och snabbväxande klätterväxter, men i verkligheten lätta att hantera. Av denna anledning är även sorter som hybridiserats för att få blommor i olika former och färger ett utmärkt val för att täcka nätstängsel: underhållet är mindre tröttsamt än för klassiska häckar.

Advertisement

Skogsolvon (Viburnum Dentatum)

Skogsolvon (Viburnum Dentatum)

Pixabay

Skogsolvon är en vacker vintergrön-bladig buske vars blommor varar väldigt länge på plantan. De är vita eller rosa och behagligt doftande och lockar till sig fjärilar och bin! Under gynnsamma förhållanden kan den nå 4 meter i höjd på ett par år och används ofta som ett vackert alternativ till de vanligare häckarna.

Kungsmagnolia

Kungsmagnolia

Commons Wikimedia

Om du letar efter ett väldoftande träd kan magnolia vara något för dig. Den vanligaste och väldoftande är kungsmagnolia, som ger stora gröna, glansiga och blanka blad och praktfulla jätteblommor med köttiga kronblad. Trädet når ansenlig storlek och framför allt är det vintergrönt: å ena sidan betyder det att dess spektakulära bladverk pryder trädgården med tidlös elegans året runt, å andra sidan att du alltid kommer att ha en viss mängd löv på marken att kratta, varför de ofta föredras att planteras på gräsmattor där lövbädden kan bli mindre "irriterande" att se.

Gardenia

Gardenia

Commons Wikimedia

Med sina mjölkvita blommor som påminner lite om rosor är gardenia en avgjort elegant växt. Att odla denna växt kräver lite tålamod och mycket uppmärksamhet: placera dem på platser där de nås av mycket naturligt ljus, men inte i direkt solljus under de varmaste timmarna och se till att jorden förblir väldigt lätt fuktig. Var noga med att inte överdriva bevattningen, då ruttnar rötterna. De har en långsam tillväxt och bildar en kompakt buske, på vintern bör de skyddas eller ställas undan om det är riktigt kallt.

Doftschersmin

Doftschersmin

Commons Wikimedia

En mycket försummad men extremt robust och långvarig växt, schersminen är faktiskt ganska utbredd, så mycket att den har flera smeknamn som "paradisets blomma" eller "spruta". Som alltid identifierar namnet faktiskt en grupp växter med olika egenskaper beroende på art, men i princip är de alla buskar som når 2 eller 4 meter i höjd beroende på fallet. Den växer också i svagt ljus men blomningen är riklig om plantan nås av flera timmars sol om dagen. På våren är den täckt av dubbla vita blommor som avger en mycket söt doft.

Vilka är dina favoritdoftväxter?

Advertisement