Växter upp och ner: lär dig hur du odlar dem i upp och nedvända planteringskärl

av Hilda Maria Morgan

12 Juni 2022

Växter upp och ner: lär dig hur du odlar dem i upp och nedvända planteringskärl
Advertisement

En växt som växer upp och ner är kanske något av det mest osannolika du kan tänka dig: kronan längst ner och rötterna i toppen ger liv åt en bild som trotsar alla naturlagar, ändå finns även denna trend på nätet.

Många trädgårdsentusiaster prövar faktiskt på denna uppgift som verkar svår men i verkligheten inte är så svårartad, om man går tillväga på rätt sätt och med rätt växter. I själva verket är det nödvändigt att välja resistenta sorter, ännu bättre är om de är klätterväxter eller har en sjunkande eller krypande hållning eftersom de på så sätt naturligt är mer benägna att inte projicera bladverket uppåt. Men det finns de som till och med gör det med tomater! Det finns flera sätt att bygga ett upp och nedvänt planteringskärl att hänga hemma, och vi beskriver två av dem nedan.

Advertisement
Tutorial via KR Home Garden/YouTube

Tutorial via KR Home Garden/YouTube

I det första exemplet, som du kan se i videohandledningen här, används en vanlig båtblomma av den sort med lila löv som ofta lyckas växa även i små springor i väggarna.

Projektet består i att göra ett hål i mitten av krukans botten, från vilket vattnet kommer in för att vattna all jorden inuti planteringskärlet, och därför måste ett cylindriskt föremål också tillhandahållas för att fixeras inuti det hålet som fungerar som en tratt att hälla i själva vattnet.

Sedan gör man hål (med hjälp av en borr eller en skållhet spets som en lödkolv eller liknande föremål) längs kanten på krukan (de används för att föra in tråden som håller uppe plantan) och ett par hål mot botten av krukan från vilken handtaget för upphängning kommer att passera, även ett som är gjort av järn men också av rep går bra.

I den här handledningen fylldes krukan med jord, sågspån och kompost i lika delar.

Men hur placerar man plantan så att den inte ramlar ner? Det finns två knep. Först och främst, när det gäller båtblomman (vars sticklingar rotar sig snabbt), används nyklippta grenar; och sedan täcks jorden med en "lock" gjord med en polystyrenskiva lika stor som krukans diameter. När du har borrat några hål i den där polystyrenskivan, sätt bara in grenarna på båtblomman, placera allt på jorden och fixera sedan med järntråden som går genom hålen nära kanten.

Advertisement
Video tutorial via Cantinho de casa/YouTube

Video tutorial via Cantinho de casa/YouTube

I denna andra handledning, som du kan se här, använder vi en gullranka istället. Också i det här fallet är hela växten inte planterad med hela jordstycket, utan enstaka grenar som redan hade rotat sig.

När man väl skapat "selen" med snören på botten (som kommer att användas för att hänga upp allt) och hålet som tillåter bevattning, fylls krukan normalt med jord. Sedan för införandet av växten placeras varje gren helt enkelt på jorden i ett radiellt mönster, med rötterna överlappande i mitten. Efter att ha fyllts med alla tillgängliga kvistar täcks rötterna i mitten med mer jord och sedan, för att hålla allt stilla, används bitar av jute, som fixeras med en serie korsade träpinnar (som spett) och sätts in genom hål speciellt gjorda på kanten på själva krukan. Så snart plantan vänds upp och ner för att hängas kommer ingenting att falla!

Det kan vara ett roligt sätt att odla växter utan att ta upp plats!

Advertisement