Steniga rabatter i trädgården: 14 av de bästa idéerna att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

12 Juni 2022

Steniga rabatter i trädgården: 14 av de bästa idéerna att inspireras av
Advertisement

När vi tänker på landskapet som ska skapas i en trädgård tänker vi också på de stig som ska användas för att nå huset till fot, och resten inreds med ytor av olika slag. I den gröna delen av trädgården, men också nära alléer och själva huset finns det ofta plats för rabatter: växtgrupper kombinerade på olika sätt för att försköna våra uteplatser som kan ha tusen olika aspekter.

De kan till exempel göras med sten: det är ett sätt att skapa en intressant plats som skapar dynamik på marken och som sedan fylls med växter som lämpar sig för att växa i just den mikromiljön. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Det kan också räcka med stora stenblock i olika former, slumpmässigt placerade och sedan översållade med olika växter och buskar.

Advertisement

Medelstora och stora stenar och stenblock kan skapa en bård eller skiljelinje där mellanrummen sedan kan fyllas av grus såväl som tovor av grönt. Bäst är om man kan dra nytta av någon gigantisk stenplatta som kanske redan fanns där.

Stenträdgården kan uppstå mitt på gräsmattan och inskrivas i vilken form du vill.

Men det är också vackert när det går längs en allé eller husets ytterväggar.

Ibland blir en bädd av sten lösningen för att kanalisera vattnet som kommer ner från rännorna, och som sedan kan skingras i gräsmattan eller hamna i något underjordiskt uppsamlingssystem.

Advertisement

De kallas "torra bäckar", som om de vore en porlande bäck som faktiskt är torr.

De byggs inte bara med utgångspunkt från dräneringspunkten för en fortsättning av rännorna, utan också i de områden i trädgården där vatten vanligtvis samlas, för att just föra det någon annanstans.

Advertisement

Och om du bestämmer dig för att göra en sluttning tillgänglig med trappor gjorda av sten, är idén att använda dessa plattor precis som klipporna i stenträdgårdar fantastisk, och alltså fylla sidorna med växter och stenar också.

En stenmur är ytterligare en möjlighet för en stenträdgård: i springorna mellan en sten och en annan kan du plantera många olika växtsorter.

Advertisement

Stenarna som har formen av plattor placerade på tvären i förhållande till marken är också mycket fascinerande.

I naturen finns liknande formationer, och med köpta stenplattor finns det de som replikerar det utseendet.

Advertisement

... Både mitt i trädgården och nära staketen!

Det sista steget är att fylla luckorna med jord och växter.

Advertisement

Och även murar av tuff, uppburna av pelare här och där, kan bli vackra stenpartier.

Skulle du vilja använda liknande idéer för att dekorera trädgården?

Advertisement