Gamla trädgårdsstolar i plast: Med lite kreativitet kan du göra dem oigenkännliga

av Hilda Maria Morgan

11 Juni 2022

Gamla trädgårdsstolar i plast: Med lite kreativitet kan du göra dem oigenkännliga
Advertisement

Trädgårdsmöbler gjorda av plast (eller olika typer av harts) är de vanligast som finns att köpa: de är billiga, de håller sig ganska bra utomhus och kräver inte lika mycket underhåll som trä- eller naturfibermotsvarigheterna. Även plastmöblerna visar dock så småningom sin ålder, speciellt om de har stått ute i väder och vind för länge.

Bland de föremål som man oftast råkar ha hemma har vi stolarna, som när de blir mörka och sträva på grund av att de skadas av atmosfäriska ämnen förlorar mycket av sin charm. Och de har också ofta standardformer som gör dem anonyma. Men om de fortfarande är intakta är det möjligt att återställa dem med lite kreativa tricks och förvandla dem till originella och praktiskt taget oigenkännliga möbler.

Advertisement

Den enklaste idén att göra är att måla dem: rengör dem perfekt, torka dem helt och lägg dem sedan på ett tyg eller en bit kartong och gå loss med sprayburkarna - de är bekvämare än penslar!

Advertisement

Om du vill kan du också använda målartejp för att skapa ränder och mönster genom att kombinera flera färger tillsammans.

På en ren stol som sedan målats i vitt skulle man också kunna använda en permanent tuschpenna och skriva lite allt möjligt på den.

Och vad sägs om att inspireras av någon stor konstnär i valet av dekorativa motiv? Mondrians elementära former och färger skulle till exempel kunna vara lätta att replikera.

Ett annat sätt att dekorera plaststolar på är att täcka dem med lim och tyg: en sorts decoupage som gör tyget till en andra hud för stolen.

Advertisement

Med de oändliga mönstren av tyger kommer möblerna att bli helt oigenkännliga.

Det finns också de som klär in dem för att få dem att se ut som om de vore flätade!

Advertisement

Rotting (men inte bara) kan ersätta en del av stolen, särskilt ryggstödet.

Om du är skicklig på att sy kan du skapa formade överdrag för stolens olika delar: om de är vadderade kommer de också att göra den superbekväm.

Advertisement

Och fortfarande i en värld av sömnadsprojekt finns det överdrag som kan få dem att se ut som mycket elegantare fåtöljer.

Skulle du vilja testa att förvandla en gammal plaststol?

Advertisement