Diskmedel som alternativ till att tvättmaskinen: godkänt eller misslyckat?

av Hilda Maria Morgan

08 Juni 2022

Diskmedel som alternativ till att tvättmaskinen: godkänt eller misslyckat?
Advertisement

Att ta hand om husstädning innebär utgifter i form av energi och även av en ansenlig summa pengar, när du måste oroa dig för att alltid hålla lagret av de olika produkterna redo. Bland det som aldrig bör saknas hemma har vi olika tvättmedlen vi använder för tvätt, och alla har vi våra egna favoritdofter och varumärken. Men tänk om det fanns ett lika giltigt men billigare alternativ till att tvätta kläder och sängkläder i tvättmaskinen? Kanske med diskmedel, som vanligtvis är billigare än tvättmedel.

På nätet florerar ett väldigt populärt knep som går ut på att byta ut vanligt tvättmedel mot diskmedlet som vi diskar för hand med, men fungerar det verkligen?

Advertisement
Creativo

Creativo

Svaret är nej. Eller snarare, när det gäller rengöring av tyger kan resultaten också vara märkbara, men alla de problem som orsakas av denna tvivelaktiga metod gör att det inte är värt det.

Den första direkt synliga konsekvensen är att även en minimal mängd diskmedel alltid kommer att skapa en mängd skum inuti tvättmaskinen som vi skulle definiera sprudlande. I den meningen att det blir mycket och kanske till och med kommer ut ur tvättmaskinsdörren. Och detta händer också när den används istället för specifika diskmaskinsprodukter.

Diskmedel är inte tänkt att användas i en apparat som tvättmaskinen och långvarig användning kan leda till skador som ingen vill ha.

Faktum är att när det producerar skum kommer diskmedlet inte bara ofta ut ur alla möjliga springor, utan det kan i förlängningen även skapa problem i rör och avlopp.

Vill du testa dig fram med att göra ditt eget tvättmedel finns det flera metoder. Till exempel kan du skära en Castile tvål (eller Marseille-tvål) i flingor och lägga dem i en burk, tillsätt 130 gram natriumkarbonat, 230 gram natriumbikarbonat, 115 gram citronsyra och slutligen totalt 40 droppar av eteriska oljor (kanske lavendel och citron), och blanda allt. Det kommer att bli ett utmärkt fling-/pulvertvättmedel att ha redo vid behov, och cirka 30 gram räcker till varje tvätt.

Har du någonsin testat att göra ett gör-det-själv-tvättmedel?

Advertisement