Trädgårdar i skugga: 10 idéer för att skapa grönområden att förälskas i

av Hilda Maria Morgan

23 Juni 2022

Trädgårdar i skugga: 10 idéer för att skapa grönområden att förälskas i
Advertisement

Även om det är tveklöst att många av de mest populära växterna på grund av sina pråliga blommor behöver ganska mycket solljus för att producera de många blomställningarna och växa som bäst, finns det också många andra som lyckas fånga vår uppmärksamhet på grund av skönheten i deras former och färger, och som istället föredrar att stå kvar i halvskugga.

Det handlar om växter som älskar svala och mindre soliga platser, med ett överflöd av vegetation runt omkring som skapar den lämpliga miljön för just deras tillväxt: växter i skugga och halvskugga har faktiskt mindre iögonfallande blommor (och inte alla) men koncentrerar på sin skönhet i deras bladverk som kan ha förtrollande former och färger. De blir då ännu mer fascinerande om de kombineras med varandra för att skapa gröna fläckar i trädgården som blir riktiga oaser av lugn och ro.

Advertisement

Frodiga bladverk, med växter som når olika höjder för att skapa områden med grönska fulla av detaljer att upptäckas: detta är charmen med trädgårdens mest skuggiga hörn.

Advertisement

Bland de växter som oftast används för dessa utrymmen finns förvisso funkiasläktet och alunrot: sök bara snabbt på dessa två namn för att upptäcka att de har en oändlighet av former och färger som lätt kan konkurrera om uppmärksamheten med alla rosenbuskar och många andra mer kända växter. Dessutom har både funkiasläktet och alunrot också mycket eleganta, även om de är mindre pråliga, blommor.

Brokiga blad och många olika former, mellan stenar och kompost. Här och där stänk av färg som ges av blommande växter som älskar halvskugga och svalka, som astilbar eller hortensia.

De ser verkligen ut som förtrollade trädgårdar som erbjuder ett behagligt skydd mot sommarens hetta, och så länge varje växt är rik på vegetation!

Hortensior hopparade med plantor från funkiasläktet och sedan några säsongsbetonade blommor som balsamin (eller glasblommor).

Advertisement

Att para ihop samma växt med ett grusbelagt område av något slag som skapar en tilltalande estetisk effekt med resten av trädgården är också ett alternativ för inte alltför soliga platser kring huset även utan att behöva fylla i med växter.

Även utan stora blommor i sikte, tycker du inte att dessa hörn av grönt (och gult och vitt...) är riktigt spektakulära?

Advertisement

Om du letar efter kombinationer för att täcka marken mellan en hortensia och funkia skulle du kunna överväga penningblad och en lilabladig revsuga: det är ett av trädgårdsdesigners mest älskade par.

Och för färgglada penseldrag finns alltid astilibar, med sina mycket lätta olikfärgade fjädrar.

Advertisement

Här är också några exempel på alunrotens många bladfärger.

Har du redan inrett några hörn av trädgården i skuggan?

Advertisement