Förbered trädgården för sommaren med vackra och färgglada blommor!

av Hilda Maria Morgan

19 Juni 2022

Förbered trädgården för sommaren med vackra och färgglada blommor!
Advertisement

Sommaren är säsongen av ljusa och mättade färger, de som får dig att tänka på varma atmosfärer och långa dagar utomhus. Vi har verkligen denna uppfattning om den varmaste tiden på året också på grund av de färger som naturen klär sig i: många frukter men ännu fler blommor med livfulla och färgstarka nyanser som tittar fram från balkongerna och visar all sin vitalitet i rabatterna i trädgårdar och parker.

Så om du kanske letar efter några sorter att plantera inomhus för att njuta av pråliga och sprudlande blommor, kan du överväga några fantastiska klassiker, som hibiskus eller pelargoner, men också några växter som du kanske inte alltid kommer att tänka på.

Advertisement

Gazania

Gazania

Pixabay

Det är en flerårig växt som dock fruktar frost, så om den planteras i marken överlever den bara där temperaturen förblir milda även på vintern. Även som säsongsbetonad växt är den dock verkligen vacker och är värd att överväga för att pryda blomlådor och rabatter.

Den älskar full solexponering, som alla växter på den här listan, och är formad som en stor tusensköna, bara med många fler nyanser på varje kronblad, allt från gult till rött så mörkt att det ser svart ut!

Advertisement

Pelargon (Pelargonium)

Pelargon (Pelargonium)

Pixabay

De är bland de tidlösa klassikerna bland sommarblommorna: vi älskar att ha dem på balkonger, fönsterbrädor, väggar, yttertrappor. Vi kallar dem pelargoner när det vore mer korrekt att tala om pelargonium, men trots allt vet vi alla vilka blommor vi pratar om, även om det tar en stund att upptäcka att det finns oändliga sorter som ibland har blad och blommor med oväntade och helt fascinerande former.

De flesta av de vanligare "pelargonerna" älskar exponering av fullt solljus och bör inte vattnas för ofta, men det finns också de lite mer känsliga som föredrar ett minimum av skydd från direkta solstrålar under de varmaste timmarna på dygnet.

Hibiskus

Hibiskus

Pixabay

En annan sommarfavorit, hibiskus är en av de blommor som omedelbart får dig att tänka på tropiska och exotiska scenarier. Även av denna finns det många olika sorter och familjer, som ibland når jättedimensioner (som rosenhibiskus) och andra gånger är de små träd eller buskar. För att inte tala om oändligheten av nyanser som vi kan uppskatta i de generösa kronbladen: kort sagt, ett verkligt under varje gång de blommar.

Indiankrasse

Indiankrasse

pexels.com

Nu kommer vi till ytterligare två "enkla" blommor men som förtjänar att arrangeras på ett sådant sätt att de förtrollar med all sin prakt. En är indiankrasse, en mycket vacker växt: den anses vara en klätterväxt även om den i verkligheten bara har en krypande hållning. Den är täckt av fembladiga blommor som vanligtvis sträcker sig från gula till mycket mörkröda, och det finns nu otaliga sorter som förändras just på grund av kombinationen av färger såväl som storleken på plantan - vissa är dvärgar! Bladen är också vackra, nästan runda och med mycket ljusa ådror som går från en central vit pärla.

Stockros

Stockros

Commons Wikimedia

Den andra ofta förbisedda växten som kan förändra trädgården är stockrosen. De älskar också solen men de måste placeras på en vindskyddad plats. Även om de kan odlas i krukor, och det rekommenderas att dessa är mycket stora det att föredra att denna är av mycket stor storlek, rekommenderas det i allmänhet att placera dem i marken. På vintern torkar grenarna och luftdelen försvinner ofta men kommer att återgå till vegetation när våren kommer.

Vilka är dina favoritsommarblommor?

Advertisement