Sköldlöss på dina växter? Ta reda på hur du räddar dem med enkla metoder

av Hilda Maria Morgan

05 Juni 2022

Sköldlöss på dina växter? Ta reda på hur du räddar dem med enkla metoder
Advertisement

Att odla växter, oavsett om det är prydnadsväxter eller trädgårdsväxter, innebär inte bara att se till att de växer under de bästa förhållanden, utan att de skyddas från djur och parasiter. En typ av insekt som ofta skadar växter och om den inte elimineras leder till deras död är de så kallade sköldlössen. Med detta namn indikeras en serie fytofaga insekter, det vill säga de som livnär sig på växtsaften.

De första tecknen som borde utlösa en alarmklocka är förfall av blad och blommor som vid närmare eftertanke också åtföljs av förekomsten av många myror eller – ännu mer – av vita eller honungsfärgade formationer (en klibbig substans) på blad, stjälkar eller även blommor. Faktum är att myrorna livnär sig på den där honungsdaggen som utsöndras av sköldlössen och skyddar "i gengäld" parasiternas larver.

Den första formen av försvar vi måste erbjuda växten är manuell borttagning av insekter och vita formationer. Sedan går vi vidare för att behandla växten med insekticidtvål eller gör-det-själv-medel som de som anges nedan.

Advertisement

Med alkohol

Om angreppet är litet och upptäcks tidigt kan det räcka med att använda 70 % isopropylalkohol (eller till och med en lägre koncentration).

  1. Häll lite alkohol i en liten skål med vatten (ungefär 50/50, eller öka vattnet lite)
  2. Doppa en bomullstuss i lösningen
  3. Gnugga försiktigt överallt där du ser de vita insekterna och formationerna.

Om du är osäker på vilken reaktion växten kommer att ha, försök att gnugga den här blandningen på en liten bit blad och kontrollera under två dagar om det verkar finnas några brännmärken på det. Om inget händer kan du fortsätta med behandlingen

Alternativt kan du tillsätta några droppar ekologiskt diskmedel eller Marseille-tvål till blandningen av vatten och alkohol och sedan hälla upp allt i en sprayflaska. Spraya sedan den sålunda framställda produkten på växten och gnugga försiktigt med bomull.

När den angripna växten är en kaktus, eller om insekterna finns på stela och träiga stjälkar, kan du använda dig av en gammal tandborste med mjuk borst för att komma åt bra med produkten.

Det rekommenderas att upprepa dessa behandlingar två gånger i veckan tills du inte längre ser tecken på sköldlöss.

Advertisement

När det gäller tvålarna som du kan använda kan du välja mellan:

mjuk kaliumtvål, eller "mormors gula" tvål som bara består av tre ingredienser, nämligen vatten, en vegetabilisk olja (ofta kokosnöt) och kaliumhydroxid.

Ren Marseille-tvål, sammansatt av vatten, en vegetabilisk olja och kaustiksoda.

Castile tvål (blandning av olika vegetabiliska oljor, vatten och kaustiksoda).

Tvålar av denna typ späds i vatten (ca 4 matskedar per liter) och sprayas på växten.

Har du någonsin använt liknande medel för att rädda dina växter från sköldlöss?

Advertisement