Användbara köksrester till trädgården: använd citron- eller apelsinskal på många naturliga sätt!

av Hilda Maria Morgan

19 Juni 2022

Användbara köksrester till trädgården: använd citron- eller apelsinskal på många naturliga sätt!
Advertisement

Oavsett om du äter klyftorna av en apelsin eller mandarin, eller om du vill pressa citron eller lime för att få saften att smaksätta någon rätt med, och för alla andra fall då vi vanligtvis använder citrusfrukter i köket, är det troligt att vi sedan slänger skalen. Detta är dock ett organiskt avfall som vi kan använda på många användbara sätt, utan kostnad och framför allt helt miljövänligt för en rad hushållssysslor både inomhus och i trädgården.

Nedan berättar vi om några användningsområden som kan vara bekväma för skötseln av växterna i dina gröna hörn, på ett helt eko-hållbart sätt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Insektsmedel: om du märker myror eller flugor i huset eller nära skafferierna, arrangera skalbitarna i deras väg och runt ingångsområdena eller nära det du vill skydda. Om situationen inte är så illa fungerar lukten av dessa frukter som ett naturligt avstötande medel.
  • För att göra jorden i trädgården surare: vissa växter som rhododendron och azaleor älskar sur jord, och du kan använda skalen som en naturlig korrigering av surheten i en i grunden alkalisk jord. Du behöver torka citrusskalen och sedan reducera dem till pulver: det kommer att bli det du kommer att tillsätta till i jorden. Det är ett naturligt medel som du kanske kan upprepa ett par gånger om året för att börja se resultat.
Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

  • Myrspray: skär skalen i små bitar och lägg dem i en glasburk, fyll den sedan till upp till kanten med vatten. Förvara allt på en mörk och sval plats i 3 eller 5 dagar. Sila av vätskan med en sil för att ta bort skalen och lägg tillbaka vätskan i samma burk som tidigare. Tillsätt nu en tesked melass till extraktet (det finns de som använder honung istället) och en droppe diskmedel. Stäng burken och skaka ordentligt, häll sedan (eller spraya, efter att ha överfört det till en sprayflaska) där myrorna går in i huset eller direkt på insekterna.
  • Som en burk för att gro frön: om du kan skära frukten för att få en halvklotformad skalbit kan du använda den med jord som en minisåbädd för att så frön... Kanske frön av samma frukt!

Lycka till!

Advertisement