Att odla mullbärsträd, trädet med smarriga frukter som ser ut som björnbär: några indikationer att känna till

av Hilda Maria Morgan

03 Juni 2022

Att odla mullbärsträd, trädet med smarriga frukter som ser ut som björnbär: några indikationer att känna till
Advertisement

Mullbärsträd är en något försummad växt, det är inte den första typ av träd man kommer att tänka på till sin trädgård, även när man överväger fruktträdsorter. Ändå blir det ett stadigt och massivt träd, med en tät och i grunden rundad krona som är väldigt trevlig att se.

Den producerar också blommor och sedan smakrika ätbara frukter, de liknar björnbär men med en mer långsträckt form, med vilka du kan förbereda pajer och sedan läckra sylter. De är svåra att hitta på marknaden, så det är värt att överväga att ha ett personligt utbud av dem hemma. Framför allt är det ett ganska lätt träd att odla, med ett långt liv och känt i flera århundraden före Kristi födelse: den kommer från Asien, och spred sig sedan till Europa och resten av världen också tack vare att dess löv som är särskilt välkomna för silkesmaskar. Läs vidare för att ta reda på mer om denna fascinerande växt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns två typer av mullbär, beroende på färgen på dess frukt: svart och vit, men de kräver liknande odlingstekniker.

  • Exponering: den behöver utrymme för att växa, så hitta en plats i solen och i lä från vinden där den har 5 eller 6 meter fritt runt omkring så kommer den att växa bra och det blir också lätt att hantera den vid ev. beskärning och speciellt vid skörd av frukten.
  • Jord: den anpassar sig till olika förhållanden, men föredrar en väl upplöst och dränerande jord.
  • Bevattning: de behöver bara hjälp med vatten när de är väldigt unga eller fortfarande i kruka. När mullbärsträdet har vuxit upp är det självförsörjande tack vare rötterna som går djupt ner i jorden. Det kommer dock att vara nödvändigt att kontrollera växtens tillstånd i händelse av svår och långvarig torka.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

När man ska plantera mullbärsträdet: det görs vanligtvis i slutet av vintern, även om plantorna ofta sälgs på marknaden under perioden med störst växtlighet, då de också har frukter eller blommor att visa upp. Om du köper en planta på våren eller sommaren, se till att vattna den regelbundet så att den inte lider för mycket av att behöva stå länge i kruka och sedan redan i november kan du sätta den i jorden.

Kom ihåg att alltid gräva mycket stora hål (minst en halv meter djupa och breda), bearbeta jorden: rötterna kommer att kunna slå rot och utvecklas lättare då, vilket gör växten stark och stabil.

Skulle du vilja ha ett mullbärsträd hemma?

Advertisement