Svarta fläckar på rosbladen? Ta reda på hur du botar dem

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2022

Svarta fläckar på rosbladen? Ta reda på hur du botar dem
Advertisement

Den så kallade "svarta fläcken" är en sjukdom som ofta drabbar många typer av rosor, och som är svampartad (Diplocarpon rosae). Den uppkommer som en serie svarta eller mörklila och i princip cirkulära fläckar, som visas på bladen ofta omgivna av gula fläckar. Bladen som påverkas av dessa fläckar faller vanligtvis av före de andra som om de vore torra.

Även om det är ett ganska frekvent och ofta förbisett problem, minskar det faktiskt växtens kraft. Därför, när det är mycket stort eller påverkar en liten växt eller en som redan kämpar för att utvecklas, är det nödvändigt att agera snabbt. Hur kontrollerar man detta fenomen och håller våra rosenväxter säkra? Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

De största trädgårdsexperterna, även om de känner igen problemet med denna svamp, fortsätter att rekommendera att använda bekämpningsmedel och kemiska medel uteslutande som en sista utväg och i alla fall i minimala doser. Förebyggande metoder bör därför alltid föredras (ett noggrant val av de mest motståndskraftiga växterna, fråga om sorter och typer), upprätthålla hygieniska förhållanden i trädgårdsskötseln och utnyttja många skadedjurs naturliga fiender.

Icke-kemiska medel:

  • samla och förstör (vanligtvis med eld) de fallna bladen på hösten, eller

  • gräv ner dem under ett tjockt lager kompost (minst 5 cm) av naturligt ursprung. Detta kommer att skydda växterna från vinterkylan, minska markfuktighetsförlusten, dekorera rabatter och förhindra ogräs från att växa. Och det fungerar också för att undvika spridning av svampen och därför uppkomsten av svarta fläckar på närliggande växter.

    Det rekommenderade kompostmaterialet är trädbark, mogen kompost, gödsel, grus, sand och skifferflingor.

  • När du beskär rosorna på hösten, ta bort grenarna som är skadade, och om du märker andra i slutet av vintern och tidigt på våren, skär bort dem också: det kommer att fördröja uppkomsten av svampsjukdomen.

  • Samla ständigt alla svartfläckiga blad som faller och förstör dem (de kan t.ex. brännas), så att sporerna inte sprids.

Sedan finns det en rad aktuella och gör-det-själv-medel som du kan prova: kom dock ihåg att de bör användas så snart de första symtomen uppträder, annars kommer de inte att fungera effektivt.

  • Bikarbonat: lös en tesked i en liter vatten i en sprayflaska. Tillsätt även en tesked flytande diskmedel (gärna ekologisk). Marseille-tvål eller mjuk kaliumtvål är bättre än diskmedel, i och med att dessa båda har en "ren" formulering, utan tillsatser, parfymer med mera.

    Spraya rikligt över bladen. Detta fungerar bäst som en förebyggande metod och förhindrar att svampen slår rot.

  • Organiskt svampdödande medel eventuellt följt av Neem-olja: organiska svampdödande medel är i allmänhet trädgårdstvålar (som mjuk kaliumtvål) till vilka svavel tillsätts. Och de appliceras alltid genom att späda dem i vatten enligt instruktionerna och spridas över bladen. Om du har använt en svavelbaserad produkt kan du sedan använda Neem-olja: den kan penetrera växten, så sprid ut den bara en gång, och bäst är att göra detta när temperaturerna fortfarande inte är höga eller under de varmaste timmarna på dygnet, eftersom det riskerar att bränna bladen.

Har du haft några problem med svarta fläckar på rosorna?

Advertisement