DIY-trädgårdsfontäner? Du kan enkelt bygga dem med lerkrukor

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2022

DIY-trädgårdsfontäner? Du kan enkelt bygga dem med lerkrukor
Advertisement

Vi vet alla att det är något djupt avslappnande med att höra ljudet av vatten som rinner i en bäck, liksom ljudet av vatten som bubblar i en fontän. Det är naturliga ljud som vi förknippar med bilder av stillhet mitt i naturen eller till och med i stan, men de kan mycket väl vara ljuden vi vänjer oss vid hemma.

Faktum är att projektet att bygga en fontän i trädgården inte nödvändigtvis är ett hyperdyrt och svårt projekt: det finns många idéer för att skapa dessa små vattenelement även med utgångspunkt från vanliga och lättillgängliga material som terrakottakrukor. Här är några idéer och tutorials att hämta inspiration från.

Video tutorial via Menards/YouTube

Video tutorial via Menards/YouTube

För detta projekt som visas på bilden behöver du bara tre terrakottakrukor i olika storlekar, ett mycket stort fat och flera andra mindre fat. Dessutom behöver du flodstenar att dekorera med, en vattenpump att gömma i den större krukan, och om du vill kan du lägga till växter också.

Det är en liten skapelse, den skulle kunna passa bra även på ett ganska stort trädgårdsbord.

Advertisement
Tutorial via flyingkitten.wordpress.com

Tutorial via flyingkitten.wordpress.com

En fontän som breder ut sig vertikalt, redan lite mer skrymmande men ändå lämplig för små utrymmen. Lerkrukorna måste vara bra robusta och av god kvalitet och staplas inuti varandra med tegelstenar som mellanlägg för att skapa önskad form.

I alla dessa projekt används dock krukor som lätt skulle kunna ha växter i sig: de är därför krukor utrustade med dräneringshål i botten som måste tätas ordentligt. Du kan göra det med isolerskum eller till och med (ibland verkar det vara bättre) med de där självhäftande tejparna som används för att reparera vattenläckor.

Tutorial via gardens.theownerbuildernetwork.co

Tutorial via gardens.theownerbuildernetwork.co

En annan modell, som är ännu mer komplex: många vaser som skapar mycket spektakulära små forsar och vattenhopp. Här har även några av krukorna målats: färgen brukar tyvärr kräva en del underhåll även när de används till växter och är de i kontinuerlig kontakt med vatten och fukt behöver man nog ingripa ännu oftare.

Tutorial via acultivatednest.com

Tutorial via acultivatednest.com

Idén med en fontän gjord med en enda stor terrakottakruka är också väldigt vacker, den blir ännu finare om den är omgiven av växter som är mer eller mindre lika höga. Skulle du vilja inreda trädgården med sådana här projekt?

Advertisement