Tunnor som planteringskärl och originella möbler: återvinn dem för att dekorera trädgården med en charmig rustik touch

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2022

Tunnor som planteringskärl och originella möbler: återvinn dem för att dekorera trädgården med en charmig rustik touch
Advertisement

Vinfat har alltid varit bland de mest eftertraktade föremålen av alla som älskar att inreda i rustik stil: både hemma och i ännu högre grad i trädgården är de i själva verket det material som lämpar sig för att bli ett element som inreder på ett vackert och användbart sätt. De kan lätt bli väldigt natursköna planteringskärl, men med lite arbete kan du också skapa möbler eller till och med fontäner. Och om järncirklarna förblir oanvända när du bearbetar dem, kan du hitta kreativ användning för dem också.

Det finns många gör-det-själv-projekt för att dekorera trädgården med fat, och de anpassar sig också till fat i olika storlekar: kanske därför inte bara de av vin utan också de av någon likör. Ta en titt på idéerna nedan så kanske också du kommer att börja leta efter gamla fat att köpa online om några minuter.

Advertisement

Skurna i hälften antar de formen av kar (och i själva verket är även de perfekta för många trädgårdsinredningsprojekt): sedan är det bara att fylla dem med jord, skapa några dräneringshål och de är redo att välkomna blommor.

Advertisement

De är också vackra för de där mycket scenografiska miljöerna där behållaren verkar hälla ut blommorna på marken.

Föreställ dig att placera dem på sidorna av gång: de blir många blomlådor efter varandra som du kan använda för prydnadsväxter men också för örter och någon sorts grönsaker: på så sätt förvandlas även en smal och lång innergård till ett grönt hörn som är lätt att hantera.

Om du skulle vilja plantera en ganska hög buske (kolla alltid om de tål att det blir lite tätt mellan rötterna) är det väldigt fint att täcka jorden med mossa!

Ett planteringskärl som också är en fontän: en perfekt kombination om man vill plantera vattenlevande arter. Om du å andra sidan skulle vilja dekorera fontänen med (kanske på kanterna) sedums, echeveria eller höga suckulenter måste du se till att vattenstrålen hamnar i en separat punkt från krukan med jord som dessa växter har sina rötter i.

Advertisement

Flera fat (eller trätunnor) arrangerade på en sluttning, så att en häller vatten till den under - det blir en härlig forsande fontän.

De större och högre förvandlas till verkligt oemotståndliga utomhusbord.

Advertisement

Du skulle också kunna använda dem som en bas för att sätta in en stolpe som håller ljusslingorna i trädgården.

Det finns de som omvandlar dem till originella eldstäder.

Advertisement

Som vi sa, om av en slump järncirklarna blir över efter att trätunnorna förvandlats till utemöbler, kan du använda dem för dekorativa skulpturer.

Har du redan använt trätunnor för att dekorera trädgården?

Advertisement