Miniträdgård med lastpallar: inspireras av dessa fantastiska gör-det-själv-projekt

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2022

Miniträdgård med lastpallar: inspireras av dessa fantastiska gör-det-själv-projekt
Advertisement

Idén att odla en grönsaksträdgård är traditionellt förknippad med tillgången på mark i överflöd i en trädgård, men urbana trädgårdar och lösningar som låter dig odla vissa grönsaker även på trånga utrymmen, även på balkonger och terrasser i staden, är numera utbredd. I allmänhet görs detta genom att skapa stora behållare där de olika växterna får tillräckligt med utrymme för att utveckla sina rötter, lite som blomlådor eller upphöjda rabatter. Och dessa kan också skapas med en fantastisk gör-det-själv-parhäst: lastpallen.

Lastpallar i gott skick lämpar sig för att bli kompakta land, men även om du vill utnyttja virket efter att ha demonterat dem finns det många typer av projekt som kan vara användbara för att skapa lättskötta grönsaksträdgårdar.

Advertisement

Till alla bladgrönsaker, som sallader och vissa kålsorter som inte är för stora, kan man använda lastpallar som är försedda med en botten så att de innehåller tillräckligt med jord. Vanligtvis används metallplåtar (till exempel korrugerade) eller tjocka plastskivor. Det är också nödvändigt att säkerställa att adekvat dränering alltid garanteras för att undvika skadlig vattenstagnation.

Advertisement

Genom att dra fördel av lastpallarnas bräder (men självklart också genom att integrera andra träslag, inte nödvändigtvis med återvinning, om det behövs), kan du skapa upphöjda rabatter: så även på balkonger eller i stenlagda områden i trädgården kan du odla lite grönsaker eller frukt.

För en ännu större upphöjd bädd kan man bara använda lastpallarna som väggar på sidorna. Även i dessa fall måste interiören klädas med dukar, men till dessa projekt kan det räcka med den skuggande (som är lite perforerad) bara för att behålla jorden.

Om du istället lutar placerar den på gräsmattan eller på marken, kommer träet på pallarna endast att tjäna för att skapa inneslutningsväggarna till din upphöjda rabatt. Varför är de bekvämare än att arbeta direkt på marken? Du kan klippa gräsmattan utan rädsla för att köra över "nyttiga" växter.

Och en mycket bekväm form för upphöjda rabatter av denna typ är de som ser ut som ett "U" eller en hästsko, alltså med en djup fördjupning på ena sidan. Det är praktiskt taget nödvändigt i stora rabatter, eftersom det gör att du enkelt kan nå vilken punkt som helst utan att behöva gå in och gå bland växterna.

Advertisement

Dessutom, om det finns växter som behöver växa på någon påle eller spaljé, kan du använda sluttande pallar för att odla dem.

Hela områden kan skapas genom att kombinera de olika metoderna!

Advertisement

Lastpallen skulle också kunna användas endast som skelettet, och sedan göra sidorna med metallplåtar.

Skulle du vilja skapa grönsaksträdgårdar med lastpallar?

Advertisement