Piffa upp dina möbler och rum med decoupage: massor av kreativa idéer att hämta inspiration från!

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2022

Piffa upp dina möbler och rum med decoupage: massor av kreativa idéer att hämta inspiration från!
Advertisement

Decoupage är en extremt mångsidig dekorativ teknik: den gör det möjligt att pryda ytor - vanligtvis av trä, men inte bara - med pappersrester eller till och med dekorerat tyg, som fästs med lim och sedan skyddas av en ytterligare transparent finish som fulländar arbetet.

Det är en teknik som gör att man därför kan dekorera möbler men även väggar i huset med vilken design eller grafiskt motiv man vill utan att behöva rita ut dem och måla dem för hand. Det är därför det blir en användbar och kreativ resurs för att utan att behöva ta till färger och tapeter ge ny lyster till gamla möbler och även återuppliva ett rum med oväntade detaljer. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

I grund och botten används vinyllim utspätt med lite vatten för kunna spridas lättare: det behövs alltså en pensel, rester av tryckt eller dekorerat papper och en produkt för finishen. Det sistnämnda är vanligtvis en klar, fixerande gel eller spray som är lätt att hitta i konst- och hobbybutiker såväl som online. Vissa använder alternativt ett extra lager vinyllim (ännu bättre Mod Podge), men de bästa resultaten är de som garanteras av specifika efterbehandlingsprodukter.

Advertisement

Speciellt i de fall då pappersurklippen måste fästa på böjda ytor eller med präglade detaljer, bör papperet (även tyg, i vissa fall) vara mycket tunt. För detta använder vi ofta silkespapper, bestruket papper, rispapper, servetter (kanske separerade från de nedre lagren). Men när tillräckligt med lim används och speciellt på plana ytor kan även tryckt papper och fotokopior användas.

På så sätt kan alla gamla möbler som garderober eller byråer, men även soffbord med mera, dekoreras på ett originellt sätt även av dem som inte skulle kunna replikera sådana komplexa eller detaljerade mönster för hand.

Så tänk på att måla hela möbeln för att ge den rätt nyans som bakgrund till bilderna som limmas fast: decoupage fungerar faktiskt också på målade möbler, inte bara på naturligt trä.

Utgångsvillkoret är förstås att ytan är helt ren. Sedan sprids lite lim över hela området som ska dekoreras (lite utanför där pappret slutar) och papperet fästs försiktigt för att undvika rynkor. Med hjälp av penseln kan du släta ut de minsta vecken.

Om ytan är mycket stor är det bättre att arbeta med områden istället för att limma allt innan du limmar papperet.

Det är en teknik som, kanske för mer begränsade och enkla projekt, även passar barn.

Advertisement

Förutom möbler kan du även använda tekniken till olika föremål och tillbehör: soptunnor som blir till lyxartiklar, men även glas- och plåtburkar, gamla återvunna föremål av alla dess slag...

Allt handlar om att hitta rätt inspiration och sedan börja samla på sig erfarenhet. Var noga med att arbeta så att inga rester av damm, hår och päls fastnar på limmet.

Advertisement

Decoupage fungerar även på väggar! Istället för tapeter kan du skapa din egen blommönstrade vägg med botaniska tryck sida vid sida.

Eller sidor med böcker!

Advertisement

Eller till och med sidor från vintagetidningar och tidskrifter.

Det är en teknik med vilken du till och med kan dekorera träplankor (även återvunna) för att täcka väggarna eller göra toppen av ett soffbord.

Skulle du vilja inreda med idéer som dessa?

Advertisement