Kök i Provence-stil: inspireras av dessa rustika men eleganta projekt

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2022

Kök i Provence-stil: inspireras av dessa rustika men eleganta projekt
Advertisement

Att inreda ett kök, som alla andra rum i huset, enligt någon stil som är typisk för en viss region i världen är ett sätt att resa lite i vardagen. Du kan till exempel befinna dig med ena foten i Provence, regionen i södra Frankrike känd för sin fantastiska landsbygd och havslandskap, doften av lavendel, kärleken till antikviteter och kryddor.

Att inrätta ett kök i Provence-stil innebär att hylla allt detta: färger som sträcker sig från lila till gråblått, möbler med ett vintageutseende och generellt atmosfären i ett utrymme som tycks värdesätta detaljerna från generationer.

Advertisement

Trä och naturliga och antika material: allt måste ge intryck av att vara något som kunde hittas för många år (århundraden?) sedan. Så till exempel korgar, brickor, porslin kan vara moderna, men gjorda av keramik, koppar, flätade... Och vad som än är syntetiskt måste veta hur man kamouflerar sig.

Advertisement

Även möblerna skyr de väsentliga och minimala linjerna i de modernaste miljöerna: det finns plats för präglade detaljer, lister, element med former av klassisk och tidlös elegans.

Färgerna bör vara ljusa: de moderna versionerna, som föredrar vita väggar, söker ibland föreningen med de senaste årens trender (som kakelplattor i metrostil), men de kan också lämna plats för pråliga golv.

I allmänhet föredrar dock den klassiska provensalska stilen pastellfärger (även på väggarna). Den berikas sedan med blomdekorationer: det kan vara tapeter, klädsel eller till och med dekorativa motiv av keramik.

Även när man försöker återskapa denna stil med modernare möbler, genom att tänja på gränserna mot en moderna stil som gränsar till farmhouse-stil, blir det pastellfärgerna samt detaljerna i inredningen och inredningstillbehören som ger den provensalska smaken som annars skulle gå förlorad.

Advertisement

När det gäller färgerna är vit, beige, grå men även (och framför allt) lavendel eller oliv och salvia de vanligaste. Miljöer som påminner om kustatmosfären är också mycket välkomna, så alla blå nyanser hittar ofta sin plats i denna inredningsstil.

Återvunnet trä, färska eller torkade blommor, lavendeln (en planta, eller även klasar hängdes på tork för att parfymera rummet) och så oväntade detaljer för belysningen och de mer funktionella inslagen, klart vintageinspirerat men helt modernt och i takt med tiden: det är balansen mellan nutid och dåtid som är trevlig att uppnå i dessa kök.

Skulle du vilja inreda ditt kök i Provence-stil?

Advertisement