Har du någonsin tänkt på att rost kan vara en dekoration för trädgården?

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2022

Har du någonsin tänkt på att rost kan vara en dekoration för trädgården?
Advertisement

Ett metallföremål som skadats av rost är något att slänga, att bli av med då det inte längre går att använda. Men i händerna på ett kreativt sinne kan det bli ett fascinerande inredningselement. Den rödaktiga patinan som täcker metallen och jämnar till de ursprungliga definierade formerna ger en sliten look som är förvånansvärt användbar för att pynta trädgården, precis som den ibland används till shabby eller rustika möbler hemma.

Så du kan få skulpturer av föremål som inte används längre, dekorationer till staket och till och med välja rostig metall som material för konstinstallationer eller integrerade delar av landskapet. Kolla in idéerna nedan.

Gamla kugghjul och delar av maskiner eller metallföremål som har rostat: de kan inte användas på något sätt ... Om de inte är tänkta som dekorativa delar. Du kan göra skulpturer av dem genom att stapla dem på varandra.

Advertisement

Liksom cykelkedjehjul eller liknande växlar: de kan bli dekorationer till ett staket eller för stödet att odla klätterväxter på.

Finns det en kran som ingen använder som sticker upp ur marken, en gamla och lite ful en? Med en glas droppe och en gammal metallhink blir den en konstinstallation – utan risk för att någon snubblar över den.

Om du inte har kunnat förvara stora järnspikar som därmed har rostat, eller om du har fått fram dem efter att ha tagit isär något, kan du skapa metall-lökar att dekorera rabatterna med.

Med sektioner av metallrör kan du skapa unika kanter.

Advertisement

Staket är perfekta för alla platta föremål, även trasiga sådana!

Advertisement

Och om man sätter upp stöd för klätterväxter som kommer att rosta med tiden så behöver inte det betyda att de blir fula!

Om du sedan utforskar nätet hittar du fantastiska skulpturer av många hantverkare som pryder trädgården med suggestiva skapelser.

Advertisement

De kan replikera formen av växter, silhuetter av djur men har också en geometrisk aspekt.

... Såsom underbara cirklar, för moderna Moon Gates!

Advertisement

Ofta görs dessa installationer med så kallat cortenstål, det som även används för bärande konstruktioner och staket i trädgården. Det är ett superfascinerande material, även kallat "metallen som lever", eftersom det under oxidationsprocessen blir täckt av en porös yttre patina och ett inre lager rikt på koppar, krom och fosfor som är vattentätt.

Advertisement