Skapa vackra DIY-planteringskärl för att odla jordgubbar i små utrymmen!

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2022

Skapa vackra DIY-planteringskärl för att odla jordgubbar i små utrymmen!
Advertisement

Jordgubbar är bland de godaste bären vi kan äta på sommaren, och de är också ganska enkla växter att odla. Det är därför vi vill skapa vårt eget utbud av färska jordgubbar redo att konsumeras. Ofta blir vi dock förledda att avstå a priori eftersom vi vet att vi inte har en trädgård med tillräckligt med utrymme för att skapa ens bara en rad av växter.

Ändå är dessa växter, liksom andra som odlas i grönsaksträdgården, också lämpliga att odla i mer kompakta krukor och planteringskärl, även de som växer på höjden och som dessutom är perfekta på balkonger eller terrasser. Det finns så många DIY-projekt för att bygga dessa strukturer med krukor, träplankor eller till och med återvinning av plast- eller metallbehållare. Ta en titt på idéerna nedan.

Advertisement
Tutorial via ruggydiy.com

Tutorial via ruggydiy.com

Du kan skapa ett torn med 3 olika krukor. Precis som du gör med blommande växter kommer du faktiskt att skapa en kolumn med växter. Den största krukan i botten och den minsta på toppen. I varje placeras en bas av stenar (eller expanderad lera) och jord, och sedan fylls vartannat utrymme med jord, där du slutligen ska plantera dina jordgubbar. De kommer att vara vackra under hela perioden av växtlighet, blomning och fruktproduktion!

Advertisement
Tutorial via simpleseasonal.com

Tutorial via simpleseasonal.com

En lösning som flörtar med förr i tidens trädgårdar är den som använder terrakottakrukor med många öppningar på sidorna: dessa amforor är nu tidlösa modeller som vanligtvis används för blommande växter men också fungerar utmärkt med jordgubbar. Beroende på tutorial finns det indikationer för att placera ett perforerat rör inuti som kommer att leda vattnet på ett säkrare och bredare sätt även till plantorna som växer på sidorna. Under alla omständigheter måste en dränerande bas av stenar eller expanderad lera alltid garanteras.

Vill du ha hängande krukor till dina jordgubbar? Du kan använda korgar eller till och med återvinna plåtburkar.

Tutorial via bhg.com

Tutorial via bhg.com

När du går in i träprojektens värld har du en myriad av möjligheter och modeller: till exempel kan du skapa en sorts upphöjd rabatt i flera våningar genom att stapla låga och breda trälådor, successivt mindre och mindre.

Tutorial via hydrangeatreehouse.com

Tutorial via hydrangeatreehouse.com

Annars kan du göra det mer bekvämt att skörda jordgubbar genom att placera dem i en treplanskruka som är formad som en stege. Det är ett projekt som även passar för blommor eller örter.

Advertisement
Tutorial via sunnyhomecreations.com

Tutorial via sunnyhomecreations.com

Sedan finns det de mest innovativa och superutrymmesbesparande lösningarna: de som utvecklas helt vertikalt. Det här är riktiga kompakta kolonner. De kan byggas genom att sammanfoga fyra tidigare borrade brädor, eller till och med genom att återvinna de tomma stolparna på något gammalt trästaket.

Tutorial via sowanddipity.com

Tutorial via sowanddipity.com

Ett annat alternativ för vertikala jordgubbsplanteringskärl, och till och med monterade på en stolpe (så även på paneler att hänga på väggen, om så önskas), är med återvunna perforerade plastkorgar.

Skulle du vilja odla jordgubbar på detta sätt?

Advertisement