Vinäger hjälper dig också i trädgården: ta reda på hur många sätt du kan använda det på

av Hilda Maria Morgan

16 Maj 2022

Vinäger hjälper dig också i trädgården: ta reda på hur många sätt du kan använda det på
Advertisement

Vi använder vinäger för massor av hushållssysslor, eftersom det ofta är en billigare och miljövänligare lösning jämfört med många av produkter som går att köpa, utan att lämna något övrigt att önska vad gäller dess effektivitet. Nästan i varje rum i huset finns det något som vi kan rengöra eller fixa tack vare ättiksyran som finns i detta populära tillbehör som är lätt att hitta över hela världen.

Men just det ämne som ger vinägern dess typiska smak och lukt, och som är användbart för hushållssysslor, kan också utnyttjas på olika sätt i skötseln av trädgården. Läs vidare för att ta reda på mer.

rawpixel.com, pixabay.com

rawpixel.com, pixabay.com

  • Just för att vinäger inte är något annat än en utspädd form av ättiksyra (som även innehåller vitaminer och andra ämnen) är den en bra allierad för att höja jordens surhetsgrad. Så om du har låg surhet jorden i din trädgård och du vill att dina acidofila arter ska ha bäst förutsättningar (hortensior, azaleor, rhododendron) kan du förbereda en lösning av vatten och vinäger - använd den aldrig i absolut form nära eller på växter.

  • Var noga med att alltid använda vinäger av god kvalitet oavsett om det är vin eller äppelvinäger (ej alkoholvinäger).

    Du kan sprida lösningen för hand med vattenkannor eller med ett bevattningssystem, det viktiga är att inte överdriva dosen vinäger. Faktum är att det är tillrådligt att späda 250 ml vinäger i 4 liter vatten (därför ca 60 ml för varje liter).

  • Mot ogräs: om du måste ta bort ogräs från en asfalterad yta utan risk att vattnet, när det rinner, hamnar på växter du vill ha kvar, så blanda 3 liter vinäger, en kopp salt och 1 msk diskmedel och häll över ogräset. Det kommer att göra dem lätta att dra upp och bromsa deras tillväxt inför framtiden.

  • Om du har varit tvungen att använda kalk av någon anledning, skölj händerna med vit vinäger för att undvika irritation.

  • Mot sniglar: att spraya vinäger är mycket mindre skadligt för miljön än att använda speciella bekämpningsmedel. Generellt som ett bekämpningsmedel: det fungerar i kontakt med djuret, så använd det bara om du inte har kunnat stöta bort dem och behöver eliminera dem.

  • Om du vill använda det som ett avstötande medel kan du regelbundet spraya en blandning av vatten och vinäger i lika delar (även med några droppar av en eterisk olja som mynta eller tea tree) för göra så att spindlar, myror och andra insekter inte längre ska vilja att smyga sig in i hemmet. Faktum är att den lyckas desorientera myrorna då de inte längre kan följa spåren av feromon.

Advertisement