Dekorera ditt hem med växter: upptäck 4 fascinerande inomhusormbunkar

av Hilda Maria Morgan

11 Juni 2022

Dekorera ditt hem med växter: upptäck 4 fascinerande inomhusormbunkar
Advertisement

Alla som är intresserade av växtvärlden är fascineras av ormbunkar: om dessa växter för många verkar försumbara, eftersom de inte ens blommar, kan de i verkligheten visa sig vara fantastiska tillägg till våra gröna hörn. De har faktiskt inte bara vackra och ovanliga former och lämpar sig ofta även för inomhusodling (men det finns flera som kan hållas i trädgården utan problem), utan de är också ganska lättskötta och eftersom många älskar halvskugga och luftfuktighet låter en att ta grönskan till miljöer där andra arter inte överlever.

Ur botanisk synvinkel har de alltså många intressanta egenskaper: de var bland de första växterna som "kom upp" ur vattnet och koloniserade det land som uppstod på planeten, och de reproducerar sig genom sporer, den sortens praktiskt taget osynligt damm som finns i "fickorna" (sorierna) som finns på de nedre sidorna av deras blad.

Men låt oss komma till den estetiska aspekten: det finns inga fula ormbunkar, men vissa har mer speciella former än andra, och av denna anledning kan de vara ännu vackrare att lägga till i inredningen, som de du ser nedan.

Advertisement

Stensöteväxtart (Microsorum musifolium)

Den kommer från Australien och dess glänsande, ljusgröna blad har en struktur som påminner om huden på en krokodil. De älskar ljusa platser men inte direkt solljus och måste vattnas ofta och rikligt, särskilt under de varma årstiderna. När för mycket damm samlas på bladen måste de rengöras med en fuktig trasa.

Den minsta tolererade temperaturen är 15° så de måste förvaras inomhus på vintern

Advertisement

Hartassormbunke (Davallia)

De är en epifyt (som orkidéer), vilket förklarar deras mest uppenbara kännetecken: de håriga rötterna sticker ut ur jorden och liknar tassarna på en hare. Faktum är att dessa måste hålla all fukt i luften för att ge näring till växten, och i själva verket bör de aldrig täckas med jord.

De älskar svagt ljus, så du kan också placera dem nära fönster som vetter mot norr (vilket många andra växter inte gillar). Undvik dock att utsätta dem för direkt solljus, särskilt under de varmaste timmarna och årstiderna.

Felce agrifoglio

Av de fyra som föreslås i den här artikeln är denna växt kanske den mest motståndskraftiga och lämpar sig för användning i trädgården. Dess blad påminner om järnek men oroa dig inte, de sticks inte!

I trädgården föredrar de skugga även om de tål morgonsolen. Men om vintrarna är mycket hårda kommer de att behöva placeras på skyddade platser och kan lida lite innan de växer ut igen på våren.

Inomhus är det bäst att välja ett mellanljust område, och kom ihåg att vattna ofta.

Älghornsbräken (Platycerium)

Även dessa är epifyter, men framför allt hemmahörande i tropiska områden, därför föredrar de, till skillnad från de andra, ljusare områden även om de inte gillar att brännas av direkt solljus heller.

Att de är epifyter gör dem extra lämpade att odla på stöd att hänga på väggen, vilket gör att de passar bra i inredning. Om du inte planterar dem i en korg med jord utan väljer att prova något projekt där de fästs på paneler och vertikala stöd, kom ihåg att ofta spraya vatten på bladverket. Om de däremot odlas i krukor kan man, lite som med orkidéer, blötlägga dem i vatten i 15 minuter tills rötterna blir mätta, låta det rinna av och sätta tillbaka dem.

Har du redan odlat dessa ormbunkar hemma?

Advertisement