Gungande soffor och sängar: tio fantastiska idéer för din trädgård

av Hilda Maria Morgan

16 Maj 2022

Gungande soffor och sängar: tio fantastiska idéer för din trädgård
Advertisement

Alla barn älskar att gunga: det är skönt att nästan känna sig viktlös och gunga i luften. Med tiden kanske smaken för alltför abrupta rörelser "i luften" bleknar, men njutningen av att vara upphängd och vagga mjukt uteblir aldrig. Därför finns bland de mest populära utemöblerna även hammockar.

Men istället för de klassiska i järn, trä eller konstharts, varför inte inreda ditt grönområde med hängande sängar eller soffor? De är bekvämare gungor, perfekta för att tillbringa timmar av avkoppling utomhus, kanske i skuggan av ett träd eller på en veranda, under de varma årstiderna. Här är några idéer att hämta inspiration från.

Det mest populära gör-det-själv-projektet i dessa fall inkluderar lastpallar, vanligtvis hängda från grenarna på något mycket robust träd med rep eller kedjor och sedan gjort bekväma med olika kuddar.

Advertisement

Om det inte finns tillräckligt rejäla träd, men det kanske finns en veranda med murverk eller på annat sätt fast tak, kan en liten (eller stor!) lastpall hängas där också, och den blir också skyddad från väder och vind.

Det finns flera projekt för att bygga dessa hängsoffor: ibland används trä som för alla snickerijobb, andra gånger konverteras gamla möbler som bänkar eller till och med barnsängar.

Under träden är dessa sängar verkligen en inbjudan att lata sig hela sommaren!

Om man varken har träd eller arkitektoniska strukturer betyder detta inte att du inte kommer kunna  koppla av på en sådan möbel: skapa bara stöd precis som för barngungor.

Advertisement

De stödjande strukturerna kan ha många olika former och stilar, samt baldakiner i vintagestil som därmed skyddar gungorna lite bättre.

För större sängar kan man även tänka sig något slags lusthus, även helt i trä i rustik stil.

Advertisement

Idén att installera denna möbel på en träplattform med en pergola i mitten av träden är också mycket trevlig.

Eller kanske till och med bygga en enkel skärmliknande struktur komplett med gardiner, häng rep som håller sängen eller soffan på krokar placerade på stödstolparna.

Advertisement

Och den som vill ha sofistikerade designlösningar kan hitta riktigt fascinerande möbler online!

Skulle du vilja ha soffor och gungande sängar eller soffor i trädgården?

Advertisement